Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi zvodništva Strauss-Kahn spet za rešetkami

Deli na:
Zaradi zvodništva Strauss-Kahn spet za rešetkami

Foto: Reuters

Francoska policija je danes zaradi suma, da je sodeloval v zvodništvu, pridržala nekdanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Strauss-Kahna. 62-letnega nekdanjega francoskega ministra bi morali danes v mestu Lille v omenjeni aferi zaslišati kot pričo, a je tožilstvo odločilo, da je sedaj osumljenec.

Francoska policija je v povezavi s škandalom, poimenovanem afera Carlton - po hotelu v Lillu, iz katerega naj bi strankam v restavracije, hotele in svingerske klube v Washingtonu, Parizu in številnih drugih evropskih prestolnicah pošiljali dekleta na poziv, že aretirala osem moških. Ti so osumljeni organiziranja zvodniške mreže in zlorabe sredstev za plačilo spolnih uslug. Strauss-Kahna so z afero povezali oktobra lani.

Nekdanji prvi človek IMF je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes malo pred 9. uro prostovoljno prišel na policijsko postajo v mestu na severu Francije, kjer naj bi ga zaslišali zaradi njegove vloge v tej aferi, zadnji izmed spolnih škandalov, ki so uničili njegovo nekdaj bleščečo politično kariero.
 
Le malo po njegovem prihodu na policijsko postajo je tožilstvo sporočilo, da ga bodo zaradi suma soudeležbe pri zvodništvu in zlorabe sredstev pridržali. Strauss-Kahnu sedaj grozi obtožnica, najprej pa bi lahko do 96 ur, a najverjetneje ne več kot 48 ur, preživel za zapahi. Pristojni sodnik bi lahko nato zanj odredil tudi pripor oz. bi ga lahko na podlagi varščine izpustil na prostost.
 
Preiskovalci želijo izvedeti, ali je Strauss-Kahn vedel, da so bile ženske, ki so ga zabavale na žgečkljivih zabavah, plačane prostitutke. Prav tako bodo skušali ugotoviti, ali je vedel, da so te spremljevalke plačali z na nezakonit način pridobljenimi sredstvi.
 
V Franciji sicer plačilo prostitutke samo po sebi ni nezakonito dejanje, vendar je za pridobivanje sredstev s prostitucijo in zlorabo sredstev za plačilo spolnih slug zagrožena kazen. Strauss-Kahn je priznal, da je imel burno spolno življenje, je pa odločno zanikal vpletenost v zvodništvo ali korupcijo.
 
Trije izmed aretiranih osumljencev v aferi Carlton naj bi bili blizu Strauss-Kahnu, ki naj bi se žgečkljivih zabav udeleževal v Parizu in Washingtonu konec leta 2010 in v začetku leta 2011. Proti dvema osumljencema so že izdali obtožnico - gre za visokega uslužbenca nekega podjetja z medicinsko opremo Fabricea Paszkowskega in nekdanjega direktorja gradbenega velikana BTP Eiffage Davida Roqueta.
 
Paszkowski in Roquet naj bi organizirala tudi zadnjo izmed žgečkljivih zabav, ki naj bi med 11. in 13. majem lani potekala v Washingtonu in na sedežu IMF. Dan zatem, 14. maja lani, je Strauss-Kahna zaradi suma spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel aretirala ameriška policija.
 
Ta aretacija je uničila Strauss-Kahnovo politično kariero, ki je pred tem veljal za najverjetnejšega kandidata francoskih socialistov na letošnjih predsedniških volitvah. Sodišče v New Yorku je obtožbe proti njemu na koncu umaknilo, a ga je afera stala ugleda v Franciji in tudi položaja vodje IMF.
 
Nato se je soočil še z obtožbami 32-letne francoske novinarke Tristane Banon, ki je trdila, da jo je med intervjujem leta 2003 skušal spolno zlorabiti. Tudi v tem primeru ni bil obsojen, saj je primer zastaral, je pa dodatno načel njegov ugled.