zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi vojnih zločinov v BiH za več kot 2000 let zapornih kazni

Deli na:
Zaradi vojnih zločinov v BiH za več kot 2000 let zapornih kazni

Foto: Arhiv Reporterja

Tožilstvo BiH je zaradi vojnih zločinov in hudih kršitev mednarodnega humanitarnega prava med vojno v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995 doslej vložilo 605 obtožnic. Pravnomočne obsodbe so izrekli 80 odstotkom obtožencev, ki so jim skupno izrekli 2087 let zaporne kazni, so danes sporočili s tožilstva.

Ob tem so izpostavili, da so s tem postali pravosodna institucija z največ obtožnimi za vojne zločine v svetovnem merilu.

Tožilstvo BiH je namreč preseglo število obtožnic, ki so jih vložili na sodiščih v Nürnbergu in Tokiu, kjer so sodili vojnim zločincem po drugi svetovni vojni, je povedal glavni tožilec Goran Salihović po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Pri tem je boj, da vojni zločini ne bi ostali nekaznovani, izpostavil kot eno prednostnih nalog, s katero skuša BiH okrepiti vladavino prava na poti v EU in odstraniti hipoteko vojnih zločinov, ki bremenijo odnose v državi.

Tožilstvo in sodišče BiH za vojne zločine so vzpostavili leta 2003 v okviru strategije končanja dela haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Haaško sodišče jima je prepustil veliko preiskav in že pripravljenih obtožnic. Salihović je sicer danes še povedal, da so obdelali vse primere, ki jim jih je predalo haaško sodišče.

Za uspeh pri obravnavi velikega števila vojnih zločinov pa je izpostavil tudi dobro sodelovanje s pravosodnimi organi Hrvaške, Srbije ter Črne gore.