Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi spornih odnosov z Rusijo odstopil Trumpov svetovalec

Deli na:
Zaradi spornih odnosov z Rusijo odstopil Trumpov svetovalec

Michael Flynn (za njim sin Michael G. Flynn) - Foto: Getty Images

Bela hiša je danes sporočila, da je s položaja svetovalca ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost odstopil general Michael Flynn zaradi stikov z ruskim veleposlanikom, še preden je Trump nastopil položaj.

"Gre za interno zadevo Američanov. To je notranja zadeva administracije predsednika Trumpa. To ni naša stvar," je v odzivu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Odgovoril je tudi na vprašanje glede morebitnega srečanja Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Zaenkrat je nemogoče, da bi odgovoril na vaše vprašanje. Ne pozabimo, da Trumpova ekipa še ni sestavljena... Še vedno ni znano, kdaj in kje bo morebitno srečanje. Dogovora o tem še ni," je še dejal Peskov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V odstopni izjavi je Flynn priznal, da je še pred inavguracijo Trumpa "bodočega podpredsednika ZDA in druge seznanil z nepopolnimi informacijami glede svojih telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom", je še poročala AFP.

Na položaj je Trump začasno imenoval upokojenega generala Josepha Kellogga, ki je bil nazadnje na položaju direktorja štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, so sporočili iz Bele hiše.

Na položaj vršilca dolžnosti se je povzpel s položaja šefa kabineta Sveta za nacionalno varnost, kamor je prišel zaradi sodelovanja v Trumpovi kampanji. Predsednik naj bi za položaj v prihodnje upošteval med drugim tudi nekdanjega direktorja Cie, upokojenega generala Davida Petraeusa in admirala Roberta Harwarda.

Flynn je sprva zanikal, da bi z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani govorila tudi o ameriških sankcijah proti Rusiji. To je zagotovil tudi podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu, ki je to ponovil, ko je upokojenega generala javno zagovarjal na televiziji.

Nato je Flynn povedal, da se je morda celo res pogovarjal o sankcijah, ampak se tega ne spomni. Če je res Rusiji obljubil konec sankcij ali se o tem le pogajal, je prekršil zakon iz daljnega leta 1799, ki navadnim državljanom prepoveduje pogajanja s tujo silo v sporu z ZDA.

Trump je v petek novinarjem zatrdil, da ne ve, o čem ga sprašujejo, in da bo zadevo preveril. Njegov svetovalec Stephen Miller pa je v nedeljo, medtem ko je na različnih televizijah zagovarjal Trumpove politike in odločitve, glede Flynna dejal, da ne more v Trumpovem imenu povedati, ali mu predsednik še zaupa ali ne.

Ameriški mediji so sicer poročali, da je ameriško pravosodno ministrstvo opozorilo Belo hišo na Flynnove stike in na to, da bi lahko bil ranljiv za rusko izsiljevanje. Visoki demokratski predstavniki so pozivali k odstavitvi Flynna, pridružili pa so se jim tudi republikanci, ki so zasebno pozivali Trumpa, naj se Flynna znebi v dobro svoje vlade.


To opozorilo je prišlo še iz pravosodnega ministrstva pod vodstvom predsednika Baracka Obame oziroma vršilke dolžnosti ministrice Sally Yates, ki jo je Trump kasneje odpustil, ker ni hotela uveljavljati njegovega ukaza proti priseljencem in beguncem.

Flynn, ki je nekoč vodil vojaško obveščevalno službo, je sporočil, da mu je bilo v čast služiti ameriškemu ljudstvu, vendar pa odstopa, ker je nehote dal Penceu nepopolno informacijo glede pogovora s Kisljakom.

"Iskreno sem se opravičil predsedniku in podpredsedniku, ki sta opravičilo sprejela," je sporočil Flynn, kar pa zadeve ne bo tako hitro pokopalo. Sedaj se bodo sprožila vprašanja, kdaj je Trump kaj vedel o tem.

Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma kongresa Adam Schiff iz Kalifornije je dejal, da odstop ne končuje vprašanja. "Bela hiša bo morala pojasniti, ali je Flynn deloval na lastno pest ali po navodilu predsednika oziroma koga drugega," je dejal Schiff.

Trumpov tiskovni predstavnik Sean Spicer je pred Flynnovim odstopom zagotovil, da predsednik ni vedel za pogovor o sankcijah, še manj pa je kaj takega naročil Flynnu. Flynna je še v ponedeljek zagovarjala Trumpova svetovalka Kellyanne Conway, ki je trdila, da predsednik generalu povsem zaupa.

Flynnu so težave zakuhali ameriški obveščevalci, ki so posneli njegov pogovor s Kisljakom, pri čemer sploh ne gre le za en pogovor, ampak glede na poročanje ameriških medijev celo za vrsto pogovorov. Največ naj bi jih bilo v času, ko je Obama izgnal ruske diplomate zaradi vpletanja v ameriške volitve.

Težave so se začele še pred volitvami, ko so obveščevalne službe ZDA odkrile računalniške vdore v sisteme demokratske stranke in politikov s strani Rusije. Trump je obveščevalce ostro napadel in jih celo označil za naciste, kasneje pa krivdo za lastne besede pripisal pokvarjenim medijem.

Flynn je bil skoraj od samega začetka predsedniške kampanje ob Trumpovi strani in kandidat je od njega dobil zamisli o zaostrovanju politike do Irana in izboljšanju odnosov z Rusijo ne glede na Ukrajino. Flynn je leta 2015 na gala večerji televizije Russia Today v Moskvi sedel skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Do odstopa svetovalca za nacionalno varnost, kar je položaj, ki ne potrebuje senatne potrditve, prihaja po treh tednih delovanja nove vlade, ki jo je med drugimi nerodnostmi najbolj zaznamoval kaos po Trumpovem izvršnem ukazu o začasni prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem.

Flynnov odstop je bil s političnega vidika nujen, saj morebitne povezave med Trumpovo predsedniško kampanjo in Moskvo preiskujeta pravosodno ministrstvo in tudi kongres. Obveščevalci so ocenili, da je Putin osebno naročil vpletanje v ameriške volitve v Trumpovo korist in za predsednika je najbolje, da se kar najhitreje najde ustreznega grešnega kozla, kar je sedaj Flynn.