mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi jajc z insekticidi v težavah nizozemska perutninska industrija

Deli na:
Zaradi jajc z insekticidi v težavah nizozemska perutninska industrija

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Franciji so v dveh obratih našli več paketov nizozemskih jajc, ki vsebujejo insekticid fipronil, je včeraj sporočilo francosko kmetijsko ministrstvo.

Oporečna jajca so po navedbah evropskih in britanskih oblasti prišla tudi na trg Velike Britanije.

V Franciji so v dveh živilskopredelovalnih obratih na srednjem zahodu države odkrili 13 paketov oporečnih jajc. Zaenkrat še ni znano, ali so bila oporečna jajca posredovana v trgovine, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je po poročanju AFP včeraj objavila, da je bilo prek sistema hitrega obveščanja ugotovljeno, da so bila jajca, za katera obstaja sum, da so oporečna, preko Nemčije dobavljena tudi v Francijo in Veliko Britanijo.

Britanska agencija za prehranske standarde FSA je potrdila, da preiskuje distribucijo jajc s farm, ki so v središču afere, v Veliki Britaniji. Dodala je, da teh jajc ni veliko in da je tveganje za javno zdravje zelo nizko. Natančnega števila niso navedli, dodali pa so, da gre za 0,0001 odstotka jajc, ki so letno uvožene v Veliko Britanijo. Teh jajc po dosedanjih ugotovitvah FSA sicer ni več na prodajnih policah.


Časnik Telegraph je na svoji spletni strani včeraj objavil neuradne informacije, da je z omenjenih farm v Veliko Britanijo prišlo več kot 20.000 jajc.

Na Nizozemskem so minuli teden iz prodaje umaknili več milijonov jajc, ker so vsebovala človeku škodljivo raven insekticida fipronil. Okoli 900.000 takšnih jajc so našli in zasegli tudi v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Sledili so odpoklici v Nemčiji, Belgiji, Švici in na Švedskem. Nizozemska uprava za varno hrano NVWA je minuli teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, belgijske oblasti pa so včeraj sporočile, da zaradi potencialne okuženosti z insekticidom milijonom piščancev na Nizozemskem grozi zakol. Nemško tožilstvo je sicer včeraj sprožilo uradno preiskavo perutninskih farm v zvezni deželi Spodnja Saška, ki bi lahko bile vpletene v afero.

Insekticid fipronil lahko škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam. Našli so ga tudi v nekaterih drugih jajcih, vendar ne v količinah, ki bi bile potencialno škodljive človekovemu zdravju.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so STA minuli teden povedali, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.