AKR_9737 Odkrito.si

Ekskluzivno: Rok Ferengja prvič o življenju z ...

Jernej Šugman Svet24.si

Kolegi Jerneja Šugmana močno pogrešajo

par Svet24.si

Se bojimo zaljubiti?

luka mesec Svet24.si

Izjava, ki odmeva: Luka Mesec o izvoznikih

How-do-you-wax-your-legs Najstnica.si

Britje ali depilacija?

Artur Štern Njena.si

Artur Štern se vrača!

neslihan 9 Njena.si

Lepi Burak ogroža njen zakon

Svet

Zakaj je Viktor Orban blokiral Hrvate

Deli na:
Zakaj je Viktor Orban blokiral Hrvate

Foto: Reuters

Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med današnjim delovnim obiskom v Budimpešti izjavila, da odločitev Madžarske o blokadi hrvaškega vstopa v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni povezana s slovenskim nasprotovanjem hrvaškemu članstvu v tej organizaciji zaradi arbitraže.

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v OECD. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je že takrat napovedal, da bo tudi Madžarska nasprotovala hrvaškemu članstvu v OECD.

Grabar-Kitarovićeva je novinarjem danes dejala, da sta ji madžarski premier Viktor Orban in predsednik države Janos Ader v današnjih pogovorih zagotovila, da ni nobene povezave med madžarsko in slovensko blokado vstopa Hrvaške v OECD.

Pojasnila je, da odločitev Madžarske ni povezana s slovensko blokado zaradi arbitraže niti z dejstvom, da bi Budimpešta "v tem paketu želela izsiljevati Hrvaško". Kot je dejala, gre za zaščito madžarskih poslovnih interesov, "ker OECD ni politična, temveč ekonomska organizacija".

"Madžarska je nezadovoljna z načinom, kako se je do sedaj ravnalo v primeru Ina-Mol. V zadnjem času so doseženi premiki. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore za reševanje odprtih vprašanj," je izjavila hrvaška predsednica. Kot je poudarila, je gostiteljem povedala, da blokada ne prispeva k reševanju odprtih vprašanj. Izrazila je pričakovanje, da bodo tudi s tiho diplomacijo popravili odnose med državama.

Na novinarsko vprašanje o uspešnosti hrvaške diplomacije v primerih, ko ima Hrvaške spore z vsemi sosedami, je odgovorila, da ne misli, da je težava v hrvaški zunanji politiki. Potrdila je, da je v zadnjih nekaj letih prišlo do napetih odnosov, a da si vlada premierja Andreja Plenkovića prizadeva za otoplitev odnosov. "Ko enkrat poslabšate odnose, jih je težje popraviti kot poslabšati. Naše namere so iskrene do vseh sosedov, ko gre za reševanje odprtih vprašanj," je še dejala.

Grabar-Kitarovićeva bo danes obiskala tudi eno najstarejših medvladnih organizacij na svetu, Donavsko komisijo. Na Korvinovi univerzi bo prejela častni doktorat ter imela predavanje o prispevku Hrvaške h povezanosti Srednje Evrope, Evropske unije in transatlantske skupnosti.