Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zakaj je Švedska znova dokazala, da je svetovna prestolnica posilstev

Deli na:
Zakaj je Švedska znova dokazala, da je svetovna prestolnica posilstev

Po uradnih podatkih švedskega državnega sveta za preprečevanje kriminala se je lani v primerjavi z letom 2016 število prijavljenih posilstev v tej skandinavski državi povečalo za deset odstotkov.

Nasploh je bilo lani na Švedskem več kriminalnih dejanj kot leto poprej – za 4.010 več. Skupaj okoli 1,5 milijona kriminalnih dejanj, piše švedska spletna stran The Local.

Lani je bilo na Švedskem prijavljenih več kot sedem tisoč posilstev

Število prijavljenih spolnih kriminalnih dejanj je bilo lani 1.600 oziroma osem odstotkov več v primerjavi z letom 2016. Od tega je bilo prijavljenih 7.230 posilstev (663 več kot leta 2016).

Poleg števila posilstev se je povečalo tudi število spolnih nadlegovanj (lani jih je bilo 10.800) ter primerov spolnih prisil in izkoriščanja (lani je bilo 1.330 prijav).

Švedska vlada želi ugotoviti, zakaj se je povečalo število posilstev

Švedska vlada je zaradi povečanja posilstev svetu za preprečevanje kriminala naročila, naj ugotovi, ali je povečanje prijav posilstev med drugim povezano tudi s kakšnimi določenimi skupinami storilcev.

Švedska je v zadnjem obdobju na internetu dobila neslaven sloves svetovne prestolnice posilstev, tudi v povezavi z včasih nepreverjenimi novicami o posilstvih, ki jih zagrešijo priseljenci nad domačinkami.

Švedska je država z največ prijavljenih posilstev na prebivalca

Na Švedskem je na 100 tisoč prebivalcev letno prijavljenih 63,5 posilstva, v ZDA na primer pa 27,3 posilstva na 100 tisoč prebivalcev.

Po uradni švedski razlagi je ta velika razlika v primerjavi z drugimi državami posledica spremembe švedske zakonodaje leta 2005, ki je veliko bolj ostra v primerjavi z drugimi državami in med drugim kot posilstva šteje tudi dejanja, ki jih zakonodaje drugih države ne.