sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za Srbe je junak: študentski dom na Palah imenovali po Karadžiću

Deli na:
Za Srbe je junak: študentski dom na Palah imenovali po Karadžiću

Foto: Getty Images

Na Palah v bližini Sarajeva so danes odprli nov študentski dom, ki so ga poimenovali po nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov in haaškemu obtožencu Radovanu Karadžiću, ki mu bo haaško sodišče v četrtek izreklo zgodovinsko sodbo. Odprtja se je udeležil tudi predsednik Republike srbske Milorad Dodik.

Pale so v času vojne v BiH veljale za sedež bosanskih Srbov. Po koncu vojne je upravni center Republike srbske postala Banja Luka. Karadžićeva družina še vedno živi na Palah.

Hrvaške in bošnjaške žrtve vojne v BiH bi lahko imenovanje študentskega doma po Karadžiću razumele kot provokacijo, še posebej v času pred izrekom sodbe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Karadžić, ki je obtožen genocida med vojno v BiH, je najvišji politik iz časa vojne v BiH, ki mu bo haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije izreklo sodbo. Tožilstvo zanj zahteva najvišjo kazen, dosmrtni zapor.

70-letni Karadžić je ob vojaškem poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću, ki mu prav tako sodijo v Haagu, glavni odgovorni za genocid v Srebrenici. Tam so sile bosanskih Srbov po padcu te bošnjaške enklave julija 1995 pobile več kot 8000 Bošnjakov, njihova trupla po pokopale v številna množična grobišča.

Ne sodijo pa mu samo zaradi genocida v Srebrenici, ampak prvič tudi zaradi genocida nad Bošnjaki in Hrvati v sedmih drugih občinah v BiH - Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica, Foča, Zvornik in Bratunac.

Sodijo mu tudi zaradi več kot triletnega obleganja Sarajeva, med katerim je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, med njimi 1500 otrok. V 11 točkah obtožnice je obtožen tudi za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti nesrbskemu prebivalstvu med vojno v BiH.