Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volitve v Avstriji: zmaga Van der Bellna, Hofer priznal poraz

Deli na:
Volitve v Avstriji: zmaga Van der Bellna, Hofer priznal poraz

Foto: Getty Images

Neodvisni kandidat s podporo Zelenih Alexander Van der Bellen je tudi glede na začasne končne izide zmagovalec ponovljenih predsedniških volitev Avstriji.

Ti izidi, ki ne upoštevajo glasov po pošti, kažejo, da je Van der Bellen dobil 51,68 odstotka glasov, njegov izzivalec, svobodnjak Norbert Hofer, pa 48,32 odstotka glasov.

Glasove, oddane po pošti - skupaj jih je okoli 700.000 - bodo v Avstriji prešteli v ponedeljek. In glede na napovedi bo Van der Bellen z njimi še izboljšal rezultat. Ocene inštituta ARGE kažejo, da bo Van der Bellen na koncu dobil 53,3 odstotka glasov, Hoferjev delež pa bo s tem upadel na 46,7 odstotka glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Volilna udeležba je bila po doslej zbranih podatkih 64,65-odstotna. Z glasovi po pošti naj bi po ocenah ARGE narasla na 74 odstotkov. V prvotnem drugem krogu volitev 22. maja je bila volilna udeležba 72,65-odstotna.

Avstrijski kancler Christian Kern (SPÖ) je neodvisnemu kandidatu s podporo Zelenih Alexandru Van der Bellnu, ki je glede na projekcije gladko zmagal na današnjih ponovljenih predsedniških volitvah, že čestital za zmago. Prvi izrazi zadovoljstva ob izidu avstrijskih volitev prihajajo tudi iz tujine.

"Alexandru Van der Bellnu čestitam za njegov uspeh in vse Avstrijce pozivam, da ostanejo solidarni in sodelujejo," je v sporočilu na družbenem omrežju zapisal 45-letni Hofer, ki bi v primeru zmage postal prvi desno populistični predsednik v EU. Ob tem je Hofer tudi izrazil svojo globoko žalost. "Zelo žalosten sem, da nismo uspeli. Zelo rad bi bdel nad Avstrijo," je še zapisal, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hofer je nato za avstrijsko radiotelevizijo ORF napovedal, da se bo čez šest let, torej leta 2022, znova potegoval za predsedniški položaj. "Predsedniške volitve bodo ponovno in takrat bom znova kandidiral. Zavezan sem svojim volivcem," je dejal. Ob tem je tudi povedal, da zaradi izida volitev ni jezen. "Nisem jezen, v demokraciji ima volivec vedno prav," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije dpa.

45-letni evroskeptik je tudi izrazil prepričanje, da sedanja vladna koalicija v sestavi socialdemokratske in ljudske stranke ne bo več dolgo zdržala. Hofer, ki bi v primeru zmage postal prvi desno populistični predsednik v EU, je med predvolilno kampanjo grozil z razpustitvijo vlade. Danes pa je povedal še, da bo v primeru predčasnih parlamentarnih volitev - redne so predvidene leta 2018 - na volilni listi kandidiral za predsednikom svobodnjakov Heinzom-Christianom Strachejem.



Slednji je pred tem izrazil obžalovanje nad izidom volitev. "Želel sem si več," je dejal. Je pa hkrati poudaril, da gre kljub vsemu za zgodovinski rezultat za FPÖ in da svobodnjaki tokrat ne bodo izpodbijali današnjih volitev.

Inštitut ARGE, ki upošteva 70 odstotkov glasov, je medtem Van der Bellnu pripisal 53,4-odstotno, Hoferju pa 46,6-odstotno podporo. Oba inštituta upoštevata tudi glasove, oddane po pošti, ki jih bodo prešteli šele v ponedeljek. Glede na navedene projekcije naj Van der Bellnu ne bi bilo več mogoče odvzeti zmage, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kern, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPÖ), je ob čestitki zapisal, da je bil to zelo dober dan za Avstrijo. "Sedaj skupaj poskrbimo za to, da se ne bo nihče čutil poraženega," je na Twitterju zapisal kancler, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred Kernom je zadovoljstvo nad izidom volitev izrazila tudi predsednica parlamenta Doris Bures, prav tako socialdemokratka. Zadovoljstvo nad zmago 72-letnega profesorja ekonomije so izrazili tudi Zeleni, ki jih je Van der Bellen dolga leti vodil.

Na uspeh Van der Bellna so se z zadovoljstvom že odzvali tudi nekateri v tujini. Tako je vodja nemških socialdemokratov (SDP) Sigmar Gabriel na Twitterju zapisal, da se je celotni Evropi odvalil kamen od srca. Po njegovem mnenju izid avstrijskih volitev predstavlja jasno zmago razuma nad desnim populizmom v Evropi, navaja dpa.

Podobno se je odzval luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. "Po zmagi (Donalda) Trumpa (v ZDA) in glasovanju za brexit so avstrijski volivci pokazali, da razum, strpnost in človečnost na volitvah v EU niso tujke," je za dpa dejal Asselborn.

Glede na spletno anketo televizije ATV med 500 vprašanimi je 30 odstotkov avstrijskih volivcev Van der Bellna volilo za to, da bi preprečili obrat na desno v državi. Hofer bi namreč v primeru zmage postal prvi desno populistični predsednik v EU.