Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučića v Zagrebu "pozdravil" protest vojnih vdov in invalidov; Grabar-Kitarovićevo zmerjajo z izdajalko

Deli na:
Vučića v Zagrebu "pozdravil" protest vojnih vdov in invalidov; Grabar-Kitarovićevo zmerjajo z izdajalko

Protestniki v Zagrebu. - Foto: STA

Združenja vdov padlih hrvaških vojakov in vojnih invalidov so danes zaradi obiska srbskega predsednika Aleksandra Vučića na Hrvaškem organizirala protest na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu.

Protest bi moral biti na trgu med poslopjema vlade in sabora, a je hrvaška policija iz varnostnih razlogov začasno omejila dostop tja.

Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo današnjemu uradnemu obisku Vučića na Hrvaškem zaradi njegovih velikosrbskih izjav med vojno na Hrvaškem, ki so jih tudi predvajali na shodu.

Kot so povedali, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter, kot so zapisali, odgovornost za genocid na Hrvaškem.


Na shodu je videti gesla v spomin na tragedijo mesta Vukovar iz leta 1991, a tudi proti hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, ker da jih je "izdala" z vabilom Vučiću na dvodnevni obisk. Videti je zastave hrvaške obrambne zveze (HOS), na katerih je zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni. Ustaški pozdrav so na shodu vzklikali nekateri izmed govorcev in zbranih.

Med protestniki je bilo nekaj saborskih poslancev iz vladajoče stranke HDZ in opozicijske stranke Most neodvisnih list.

Ne glede na obvestilo policije o prepovedi shoda pred poslopjema vlade in sabora na Trgu svetega Marka so protestniki z odra napovedali, da se bodo napotili v tej smeri, dokler jih policija ne bo ustavila. Ob Trgu svetega Marka je opaziti številne policijske enote.

Medtem je Grabar-Kitarovićeva v svojem uradu že sprejela Vučića, ki bo imel po pogovorih s hrvaško predsednico še srečanji s predsednikoma hrvaške vlade in parlamenta Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem.