pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučić: Srbija ne bo dopustila, da bi naval beguncev ogrozil njeno gospodarsko prihodnost

Deli na:
Vučić: Srbija ne bo dopustila, da bi naval beguncev ogrozil njeno gospodarsko prihodnost

Foto: Bobo

Srbski premier Aleksandar Vučić se je danes v Beogradu sestal z vodjo avstrijske diplomacije Sebastianom Kurzom, ki je na turneji po Zahodnem Balkanu, in mu, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, dal jasno vedeti, da bo Srbija zaščitila svoje meje, če jih bodo za begunce zaprle Avstrija, Slovenija in Hrvaška.

Srbija se bo morala odzvati, da bo zaščitila svoj narod, je dejal Vučić. "Držali se bomo svojih in evropskih temeljnih pravil, pri tem pa ščitili tudi svoje nacionalne interese," je zatrdil.

Poudaril je sicer, da Beograd ne bo postavljal zidov in žic, saj so srbske varnostne sile dovolj močne, da zaščitijo srbsko ozemlje. Podpore EU v osebju Srbija ne potrebuje, morda tehnično pomoč, je dodal.

Ponovil je, da sam ne verjame v rešitev z zidovi, pa tudi znova ponudil, da bi se Srbija pridružila prerazporeditvi beguncev po sistemu kvot znotraj EU.

Srbski premier je še izrazil razumevanje za težave, s katerimi se sooča Avstrija. Pri tem je poudaril, da je morala Avstrija za sprejem 90.000 beguncev nameniti dve milijardi evrov, česar Srbija ne zmore. Srbija ne bo dopustila, da bi naval beguncev ogrozil njeno gospodarsko prihodnost, je še poudaril srbski premier.

Kurz je medtem povedal, da se Avstrija zaveda, da bo zaprtje avstrijske meje imelo posledice na države ob zahodnobalkanski begunski poti. Zato se je tudi odločil, da te države na svoji turneji obvesti, zakaj nastajajo takšne razmere. "Nacionalne ukrepe moramo sprejemati, ker smo k temu prisiljeni," je pred novinarji poudaril vodja avstrijske diplomacije.

Kot je dodal, želi Avstrija sodelovati z državami na zahodnobalkanski begunski poti za zmanjšanje dotoka beguncev. Z Makedonijo o tem že potekajo zelo konkretni pogovori, tudi Slovenija in Hrvaška pa bi po njegovih besedah podprli zavarovanje meje z Grčijo.

Avstrijski zunanji minister je turnejo po državah Zahodnega Balkana začel v ponedeljek s pogovori v Sarajevu. Na tej turneji je v ospredju predvsem begunska problematika. Kot je dejal že ob začetku poti, želi zlasti v Srbiji, Makedoniji in Albaniji govoriti o konkretnih ukrepih za boljše varovanje meje.