stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vse manj dela za tihotapce: Iz Turčije v Grčijo manj migrantov

Deli na:
Vse manj dela za tihotapce: Iz Turčije v Grčijo manj migrantov

Foto: Getty Images

Čez Egejsko morje v Grčijo v teh dneh prihaja občutno manj migrantov in beguncev kot v preteklih mesecih. Poleg tega naj bi se v kratkem začela deportacija na tisoče migrantov iz Grčije nazaj v Turčijo, od koder so prišli. Grčija sicer še čaka na obljubljeno pomoč drugih držav članic EU. Medtem imajo v Turčiji tihotapci migrantov vse manj posla.

Kot je danes zjutraj za grško televizijo povedal predstavnik grškega kriznega štaba za soočanje z migracijsko in begunsko krizo Gjorgos Kiricis, je v minulih 24 urah s turške obale na grške otoke v vzhodnem Egejskem morju prispelo le 161 ljudi.

Pred tem v četrtek na egejske otoke ni prispel niti en sam človek, kar je bil prvi tak dan po več mesecih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. K temu je sicer prispevalo neurje, ki se je razvilo nad območjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede kritik s strani različnih humanitarnih organizacij, da so ljudje v sprejemnih centrih na grških otokih internirani kot v taboriščih in da je to nevzdržno, je Kiricis danes zatrdil, da je to le začasen ukrep, ki je nujen, če naj za vsakega posameznika ugotovijo, ali ima pravico do azila ali ne. Tako se je namreč s Turčijo dogovorila EU, je pojasnil.

Azilni postopki naj bi sicer v skladu z omenjenim dogovorom med unijo in Ankaro po novem potekali zelo hitro, za kar naj bi poskrbeli številni novi kadri, ki so jih Grčiji obljubile druge države članice EU.

A kot je bilo danes po poročanju dpa slišati iz vladnih krogov v Atenah, je od okoli 2300 obljubljenih strokovnjakov za azil in varnost ter prevajalcev doslej v Grčijo prispela le peščica, tako da kapacitet za dogovorjeno hitro obravnavo prošenj za azil še vedno nimajo.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem s turške obale Egejskega morja poroča, da migrantov, željnih poti v Evropo, ki so mesece preplavljali tamkajšnje vasi in iskali tihotapce, da jih v zameno za okoli tisoč evrov prepeljejo v nekaj kilometrov oddaljeno Grčijo, ni več videti.

Očitno je do njih prišla novica, da jim po prečkanju morja in pristanku na enem od grških otok grozi le hitra deportacija nazaj, piše AFP. V Egejskem morju prav tako sedaj poleg ladij EU plujejo še Natove ladje, turška policija pa je okrepila nadzor na cestah, ki vodijo do egejske obale in pošilja nazaj vse tiste, za katere sumi, da hočejo naprej v Grčijo.