Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Vojni zločinec" kardinal Stepinac sprl hrvaško in srbsko diplomacijo

Deli na:
"Vojni zločinec" kardinal Stepinac sprl hrvaško in srbsko diplomacijo

Foto: Wikimedia

Zaradi spornih izjav o kardinalu Stepincu je hrvaški minister Ivo Steier zavrnil srečanje s srbskim kolegom Ivico Dačićem.

Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier je zavrnil predlog srbskega kolega Ivice Dačića za dvostransko srečanje, ker je Dačić izjavil, da je bil kardinal Alojzije Stepinac vojni zločinec. Stier je potrdil, da so zaradi Dačićevih izjav konec tedna na pogovor povabili srbsko veleposlanico v Zagrebu Miro Nikolić.

Stier je v nedeljo zvečer v pogovoru za hrvaško televizijo potrdil, da je zavrnil Dačića, ki je predlagal, da bi se dobila minuli konec tedna. Kot je poudaril, so pogovori med Zagrebom in Beogradom potrebni, a Dačić "ni kanal za dialog".

Srbski zunanji minister je prejšnji četrtek kot žalostno označil postavitev spomenika "vojnemu zločincu iz časov fašistične ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH)" kardinalu Stepincu v Osijeku. Ocenil je, da na Hrvaškem ustvarjajo vzdušje, v katerem so protisrbska politika, opravičevanje zločinov nad Srbi in rehabilitacija NDH običajna zadeva.

Stier je ostro kritiziral Dačićevo izjavo ter izpostavil, da gre za "napad v najslabši maniri komunističnega aparatčika".


Šef hrvaške diplomacije je vprašal, ali bo Dačić tudi bivšega papeža Janeza Pavla II. označil za fašista, glede na to, da je leta 1998 razglasil Stepinca za blaženega. Po njegovi oceni skuša Dačić vzpostaviti staro "komunistično šablono", da so vsi Hrvati genocidni. Izjave srbskih politikov ocenjuje tudi v luči prihajajočih predsedniških volitev v Srbiji.

Dačić je med drugim omenil tudi to, da je bil dedek Stierja ustaški polkovnik in eden poveljnikov v ustaškem koncentracijskem taborišču v Jasenovcu. To sicer ni ovira za dialog, je dodal.

Odnose med Zagrebom in Beogradom močno bremenijo posledice vojne na Hrvaškem in razpad nekdanje skupne države. Državi imata vrsto nerešenih vprašanj, vključno z mejo na Donavi. Srbsko vodstvo pa izkoristi vsako priložnost za primerjavo določenih dogodkov v sodobni Hrvaški z ustaškim režimom med drugo svetovno vojno.

Hrvaška skuša nekatere svoje interese, kot so pravice hrvaške manjšine v Srbiji, zagotoviti skozi članstvo v Evropski uniji. Ob tem vztraja, da mora Srbija izpolniti vse pogoje v pogajanjih za članstvo v EU, to pa skuša doseči tudi z blokiranjem pogajalskih poglavij.

Hrvaški mediji pa so tudi danes kritizirali HDZ, ki na januarskem srečanju Evropske ljudske stranke (EPP) ni dvignila glasu proti "svoji sestrski stranki", Srbski napredni stranki (SNS). Stranka srbskega premierja Aleksandra Vučića je na svojih nedavnih shodih v Srbiji izpostavljala vojnega zločinca Veselina Šljivančanina, ki je bil odgovoren za zločine v Vukovarju leta 1991, HDZ pa se v okviru EPP na to ni odzvala, je danes spomnil Večernji list.