hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vojna v Osetiji

Deli na:

Gruzijska vojska je v noči na petek obkolila prestolnico separatistične pokrajine Južna Osetija, pri čemer so izbruhnili siloviti spopadi. Južnoosetijske oblasti so sporočile, da je v topniškem obstreljevanju Chinvalija umrlo najmanj 15 civilistov. Nad Južno Osetijo so poletela tudi gruzijska vojaška letala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gruzijska vojska je v noči na petek obkolila prestolnico separatistične pokrajine Južna Osetija, pri čemer so izbruhnili siloviti spopadi. Južnoosetijske oblasti so sporočile, da je v topniškem obstreljevanju Chinvalija umrlo najmanj 15 civilistov. Nad Južno Osetijo so poletela tudi gruzijska vojaška letala, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Napad je v teku, spopadi pa potekajo v okolici Chinvalija," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utjašvili. Gruzijska vlada se je namreč odločila, da bo znova vzpostavila "ustavni red" v pokrajini, ki se je od Gruzije odcepila v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Obkolitev južnoosetijske prestolnice le nekaj ur po tem, ko je Gruzija razglasila enostransko prekinitev ognja, je potrdil tudi gruzijski minister za združitev Temur Jakobašvili, ki je sicer poudaril, da Tbilisi ni nameraval napasti Chinvalija, temveč "nevtralizirati položaje separatistov". Dodal je, da je gruzijska vojska doslej zasedla osem južnoosetijskih vasi.

Po poročanju ruskih medijev in južnoosetijskih oblasti so pokrajino bombardirali tudi gruzijska vojaška letala. "Gruzijska letala SU-25 so odvrgla bombe na nedolžne civiliste v republiki Južni Osetiji," piše na spletni strani vlade te separatistične pokrajine.

Južnoosetijska stran je še sporočila, da gruzijska vojska Chinvali obstreljuje s topništvom in težkim orožjem iz gruzijskih vasi Nikozi in Ergneti, ob svitu pa je bilo slišati tudi streljanje iz avtomatskega orožja. Nad mestom se je vil velik oblak dima, še vedno pa odmevajo eksplozije in topniško orožje.

Južnoosetijski predsednik Eduard Kokoiti je sporočil, da njegove sile še vedno nadzorujejo Chinvali in da spopadi potekajo na obrobju mesta. "Položaj je popolnoma pod nadzorom," je zatrdil po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema AFP.

Spopadi, v katerih je bilo doslej ubitih najmanj 15 ljudi, so izbruhnili le nekaj ur potem, ko je Gruzija razglasila enostransko prekinitev ognja in ko sta se sprti strani dogovorili, da se bosta danes sestali na pogovorih. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je ob razglasitvi prekinitve ognja Južni Osetiji znova ponudil široko avtonomijo in pozval k ustavitvi nasilja. "Ustavimo to spiralo nasilja ... Obnovimo pogajanja," je poudaril v televizijskem nagovoru.

Zaradi spopadov v Južni Osetiji se je na izredni seji na zahtevo Rusije že sestal Varnostni svet ZN, ki je razpravljal o ruskem predlogu izjave s pozivom Gruziji in Južni Osetiji, naj ustavita nasilje in se vrneta za pogajalsko mizo. Varnostni svet ZN ni sprejel ruskega predloga, je pa izrazil zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer v Južni Osetiji, poroča AFP.

Iz Kremlja so sicer medtem sporočili, da Rusija razmišlja o "nujnih ukrepih za vrnitev razmer v Južni Osetiji v mirno stanje", poroča AFP.