Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vlada Enrica Lette dobila zaupnico tudi v senatu

Deli na:
Vlada Enrica Lette dobila zaupnico tudi v senatu

Foto: Reuters

Nova italijanska vlada pod vodstvom premiera Enrica Lette je dva dni po prisegi danes dobila še zaupnico v senatu. Novo vlado je podprlo 233 senatorjev, 59 jih je bilo proti, 18 senatorjev se je glasovanja vzdržalo. Že v ponedeljek je Lettova vlada dobila zaupnico v poslanski zbornici.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so novo vlado, ki so jo v Italiji dobili po dvomesečnem političnem zastoju, podprli senatorji Lettove Demokratske stranke, desno sredinskega Ljudstva svobode medijskega mogotca in bivšega premiera Silvia Berlusconija ter sredinskega bloka okoli bivšega premiera Maria Montija.

Senatorji protestnega gibanja Pet zvezd, ki ga vodi znani komik Beppe Grillo, in leve stranke SEL so glasovali proti. Glasovanja so se vzdržali senatorji Severne lige.


Ob predstavitvi v senatu je bilo moč slišati kritike na račun vlade predvsem iz vrst gibanja Pet zvezd. Vodja senatne skupine Vito Crimi je dejal, da novo vlado podpirajo stranke, ki želijo državo popeljati v propad. Njegove besede so naletele na protest v vrstah Berlusconijevih senatorjev. Crimi se je tudi zavzel za celovito prenovo italijanske politike.

Pred obema glasovanjema o zaupnici je 46-letni Letta v poslanski zbornici predstavil program vlade, ki se bo usmerila predvsem na gospodarsko rast in zmanjšanje davčnega pritiska. Prav tako se namerava Letta v Bruslju zavzeti za revizijo pakta stabilnosti za Italijo.

Prav Bruselj bo poleg Berlina in Pariza cilj Lettove prve turneje v tujini. Že danes zvečer se bo Letta v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, v sredo ima na programu srečanje s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom v Parizu, nato pa še srečanje s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem v Bruslju. V četrtek se bo v Bruslju sestal še s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.