franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

VL: Džihadisti IS prihajajo v sarajevske hotele kot ranjenci iz Libije

Deli na:
VL: Džihadisti IS prihajajo v sarajevske hotele kot ranjenci iz Libije

Foto: arhiv Reporterja

Grabar-Kitarovićeva opozarja na vračanje borcev Islamske države z Bližnjega vzhoda v Bosno in Hercegovino.

Predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je včeraj v Dubrovniku opozorila, da se je treba soočati z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov Islamske države (IS) iz bojev v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv nekaterih drugih držav na BiH. Izrazila je željo, da bi BiH čim prej postala članica Nata in EU.

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Miketić je včeraj sicer navedbe hrvaških medijev o vse večji nevarnosti radikalnega islama v BiH ocenil kot "lažne in neutemeljene".

O BiH kot državi, v kateri se močno razširja "radikalni islam vahabitsko-salafistične ideologije" je v ponedeljek poročal zagrebški Večernji list, ki je objavil, da džihadisti IS prihajajo v sarajevske hotele kot ranjenci iz Libije.

Časnik se je skliceval na poročilo neimenovanega pripadnika državne agencije BiH za preiskave in zaščito (Sipa), v katerem so zapisali, da je radikalni islam velika nevarnost ne le za BiH, temveč za celotno regijo. Sipa je včeraj zanikala, da bi šlo za njihove dokumente.

Na Miketićevo izjavo se je včeraj odzvala Grabar-Kitarovićeva, ki je novinarjem povedala, da "moramo vsi pogledati resnici v oči in se soočati s trendi, ki prihajajo". Pojasnila je, da se je v BiH že vrnilo "nekaj tisoč" ljudi, ki so se bojevali v vrstah IS v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv "nekaterih drugih držav".


Večernji list je v ponedeljek med drugim poročal tudi o tem, da Savdska Arabija vodi džamijo v Sarajevu, medtem ko zemljišča ob Sarajevu prodajajo tudi "šejkom iz Katarja, Kuvajta in Združenih arabskih emiratov".

Grabar-Kitarovićeva je o grožnjah iz BiH govorila tudi v pogovoru za časnik Defense News med novembrskim obiskom v Kanadi.

Njene izjave temeljijo na ocenah hrvaške varnostno-obveščevalne službe (SOA), ki je v svojem junijskem sporočilu opozorila na varnostne okoliščine v regiji in nevarnost terorizma zaradi krepitve islamskega radikalizma v BiH.

Na izjave hrvaške predsednice se je ostro odzval predsednik svetovnega bošnjaškega kongresa Mustafa Cerić, za katerega je Večernji list poročal, da je kot vodja mešihata islamske skupnosti v BiH za vahabite govoril, da so "dobri in plemeniti, novi muslimani".

"Želim si, da BiH ostane enotna. Popolnoma podpiramo suverenost in politično neodvisnost BiH. Želim si, da čim prej postane članica zveze Nato in Evropske unije," je še dejala hrvaška predsednica med obiskom Dubrovnika ob dnevu veteranov.

Poudarila je še, da si želi "absolutne varnosti" ob hrvaški meji z BiH, ki je dolga več kot 1000 kilometrov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.