klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Virus ali stavka? Petina osebja Croatia Airlines na bolniškem dopustu

Deli na:
Virus ali stavka? Petina osebja Croatia Airlines na bolniškem dopustu

Hrvaška letalska družba Croatia Airlines je tudi danes morala odpovedati več poletov, potem ko je več kot 20 odstotkov kabinskega osebja nenadoma ostalo na bolniškem dopustu. Minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić je danes izjavil, da bodo kmalu zamenjali del kabinskega osebja.

Iz Croatia Airlinesa so danes sporočili, da poskušajo pomagati potnikom z združevanjem in preusmeritvijo določenih poletov, pa tudi z najemom letal in posadk, kar zvišuje stroške obratovanja družbe, ki se nahaja pred prestrukturiranjem.

Zaradi pomanjkanja kabinskega osebja so v sredo morali odpovedati več kot deset mednarodnih in domačih poletov, kar je prizadelo približno 350 potnikov. Slabih 500 potnikov pa danes ni uspelo izkoristiti svojih letalskih vozovnic.

V družbi so se opravičili potnikom, sicer pa je predsednik uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko v sredo napovedal, da bodo preverili sumljive bolniške dopuste. Kot je dejal, ni logično, da bi v dobrem dnevu pred prvomajskimi prazniki zaradi bolezni doma ostalo 40 stevardes in stevardov. Skupno pa naj bi bilo na bolniškem dopustu več kot 50 pripadnikov kabinskega osebja.

V družbi so ocenili, da gre za "belo stavko" kabinskega osebja, ki je nezadovoljno s pogoji uprave pri pogajanjih o novi kolektivni pogodbi.

Predsednica sindikata kabinskega osebja letal Suzana Artuković Vuksan je za Hrvaški radio danes dejala, da niso bili obveščeni o bolniških dopustih. Dodala je, da sindikat še ni začel s svojimi akcijami, da pa načrtujejo stavko, o kateri bodo odločili v prihodnjih nekaj tednih.


Artuković Vuksanova je dejala, da jih uprava sploh ni seznanila z načrtom prestrukturiranja družbe, temveč so zgolj dejali, da je treba znižati število zaposlenih, znižati pravice delavcev ter ukiniti proste dneve in letne dopuste med poletjem. Pogoji uprave so za sindikat nesprejemljivi.

Sicer so trije od šestih sindikatov v Croatia Airlines podpisali kolektivno pogodbo, med tistimi, ki nasprotujejo predlaganim pogojem, pa so tudi piloti.

Minister Hajdaš Dončić je danes v Zagrebu ponovil, da vlada ne bo obupala nad prestrukturiranjem Croatia Airlinesa ter napovedal, da bo uprava družbe v naslednjih dveh tednih zamenjala del kabinskega osebja.

Javni letalski prevoznik Croatia Airilnes je lani zabeležil 487 milijonov kun dolgov (65 milijonov evrov), v prvih treh letošnjih mesecih pa so imeli več kot 90 milijonov kun (12 milijonov evrov) izgub.

Država je pred kratkim dokapitalizirala družbo z milijardo kun (137,5 milijonov evrov), sicer pa bo Croatia Airlines morala vrniti polovico denarja, ker so v Bruslju ocenili, da gre za prepovedane državne subvencije. Zaradi tega so v družbi že napovedali ukinitev deset odstotkov letalskih povezav.

Vlada sicer namerava Croatia Airlines privatizirati.