Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Viljem Aleksander prisegel kot novi nizozemski kralj

Deli na:
Viljem Aleksander prisegel kot novi nizozemski kralj

Foto: Reuters

Viljem Aleksander je danes prisegel kot novi nizozemski kralj in nasledil svojo mater Beatrix. Pred več kot 2000 gosti je 46-letni kralj prisegel, da bo branil ustavni red nizozemske monarhije in vestno izpolnjeval svoje kraljeve dolžnosti. Obljubil je tudi, da bo branil neodvisnost Nizozemske in si prizadeval za splošno blaginjo.

Prisega novega kralja in s tem tudi njegova umestitev je potekala pred obema domovoma nizozemskega parlamenta v desakralizirani Novi cerkvi - Niuwe Kerk - v Amsterdamu. Na umestitveni slovesnosti - na Nizozemskem zaradi ločitve Cerkve od države ni kronanja - se je zbralo več kot 2000 povabljencev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred tem je nizozemska kraljica Beatrix uradno abdicirala, sestopila s prestola in ga predala sinu Viljemu Aleksandru. Pred podpisom odstopnega dokumenta v kraljevi palači v Amsterdamu je potočila celo solzo. Dejanju so prisostvovali novi kralj s soprogo, kraljico Maksimo, in njune tri hčerke, vključno z novo prestolonaslednico, devetletno Katarino Amalijo.

Pred odhodom v Niuwe Kerk so se z balkona palače pokazali zbrani množici, ki jih je navdušeno pozdravila.

Nato se je kraljeva družina odpravila v Niuwe Kerk, ki leži zraven kraljeve palače. Viljem Aleksander je v cerkev vstopil pod ponjavo iz ribiških mrež, kar naj bi ponazarjalo, da je Nizozemska pomorska država. Pred prisego se je zahvalil svoji materi za "veliko lepih let, medtem ko je bila naša kraljica".

"Naša draga mati je ostala mirna v težkih časih in je obdržala zastavljeno smer," je dejal. "Sledim po tvojih stopinjah, a nihče ne ve, kaj nam bo prinesla prihodnost," je še dodal novi nizozemski kralj.


Kralj je bil ogrnjen v hermelinov plašč, kar je vznejevoljilo številne nizozemske borce za pravice živali, a jih je Viljem Aleksander pomiril, da je plašč že zelo star.

Po prisegi kralja ustavnemu redu monarhije so nato svojo zvestobo prisegli tudi vsi poslanci. 16 jih je to sicer zavrnilo, ker so, kot so dejali, prisegli že na ustavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med povabljenci na umestitveno slovesnost so bili številni predstavniki evropskega plemstva in kronane glave z vsega sveta. V Niuwe Kerk so bili med drugim britanski prestolonaslednik Charles, španski princ Felipe in japonska prestolonaslednica Masako z možem, princem Naruhitom.

Kot navaja AFP, je to prva pot princese Masako v tujino po skoraj sedmih letih, medtem ko je bil Charles tudi na umestitvi kraljice Beatrix pred 22 leti.

Viljem Aleksander je zdaj uradno postal vladar kraljestva Nizozemske, Curacaa, Arube in Sint Maartena. Postal je tudi prvi nizozemski kralj po več kot 100 letih. Po smrti Viljema III., ki je vladal do leta 1890, so namreč Nizozemski vladale tri kraljice - pred Beatrix še Vilhelmina (1890-1942) in Juliana (1942-1980).

Amsterdam sicer danes poka po šivih zaradi velikega števila obiskovalcev, oblečenih v nacionalno oranžno barvo. V mestu pričakujejo več kot milijon ljudi, za varnost pa skrbi 10.000 policistov.