stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Verjetnemu novemu češkemu premierju očitajo sodelovanje s komunistično tajno policijo

Deli na:
Verjetnemu novemu češkemu premierju očitajo sodelovanje s komunistično tajno policijo

Andrej Babiš - Foto: Reuters

Dober teden pred parlamentarnimi volitvami na Češkem se nad predsednikom stranke ANO, ki velja za favoritko na volitvah, Andrejem Babišem zgrinjajo novi temni oblaki.

Potem ko je bil pred dnevi uradno obtožen korupcije, ga je včeraj doletel še nov sodni udarec na rodnem Slovaškem, kjer mu očitajo sodelovanje z nekdanjo tajno komunistično policijo.

Milijarder Babiš, ki na Češkem vodi uspešno politično in poslovno kariero, se na rodnem Slovaškem že leta spopada z očitki, da je v nekdanji Češkoslovaški sodeloval s komunistično tajno policijo StB. O tem že dolgo poteka tudi bitka pred sodišči, saj Babiš to zanika in želi preprečiti, da bi ga slovaški inštitut za narodni spomin UPN uvrščal med nekdanje agente StB.

Doslej je bil Babiš na slovaških sodiščih uspešen, saj so ta presodila, da res ni bil agent, zdaj pa se mu je zalomilo. Ustavno sodišče v Košicah je namreč včeraj razveljavilo pravnomočno sodbo, po kateri je bil Babiš med agente StB uvrščen neupravičeno. Sodišče je tako ugodilo pritožbi, ki jo je vložil inštitut UPN. Primer se sedaj vrača nazaj na okrožno sodišče, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ustavni sodniki so ocenili, da so bile pri izrekanju sodb v tem primeru kršene pravice UPN. UPN namreč v sporu glede registracije državljanov v dokumentih StB ne more biti tožena stranka. Poleg tega so sodišča naredila napako, ko so dovolila pričanja nekdanjih častnikov StB, saj so bili ti še vedno zavezani molčečnosti. Obenem so ustavni sodniki izrekli splošen dvom v kredibilnost teh častnikov, ki so pričali v korist Babiša, piše APA.



"Kakšno naključje. Le nekaj dni pred volitvami in najvišje sodišče na Slovaškem nenadoma razveljavi vse dosedanje sodbe ter povzroči popoln kaos in negotovost v slovaškem sodnem sistemu," je drugi najbogatejši Čeh komentiral včerajšnji razplet dogodkov ter obenem izrazil pričakovanje, da bodo njegovi politični rivali to izkoristili proti njemu.

In Babiševe politične nasprotnike je novica s sosednje Slovaške res razveselila. Vodja Demokratske državljanske stranke (ODS) Petr Fiala je ocenil, da je Babiša "ujela preteklost", vodja liberalno-konservativne stranke TOP 09 Miroslav Kalousek pa je izjavil, da stranko ANO očitno "vodi pravnomočno registrirani vohun".

Na Češkem je bil sicer Babiš pred dnevi uradno obtožen korupcije. Očitajo mu poneverjanje v zvezi s subvencijami iz Evropske unije. 63-letnemu nekdanjemu finančnemu ministru je parlament v začetku septembra že tudi odvzel poslansko imuniteto.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah naj bi populistična stranka ANO na volitvah prejela okoli 30 odstotkov glasov in tako prepričljivo zmagala. Socialdemokrati (ČSSD), ki od leta 2013 skupaj z ANO in sredinskimi krščanskimi demokrati oblikujejo češko vlado, naj bi prejeli vsega 13 odstotkov podpore, poroča francoska tiskovna agencija AFP.