stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelska vojska je prevzela nadzor nad zalogami hrane in zdravil

Deli na:
Venezuelska vojska je prevzela nadzor nad zalogami hrane in zdravil

Foto: Getty Images

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek oznanil nov ukrep za spopadanje s kritičnim pomanjkanjem življenjskih potrebščin ter vojski poveril nadzor nad zalogami hrane in zdravil. Vojska bo nadzorovala tudi vseh pet najpomembnejših pristanišč v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nadzor nad ministrstvi, podjetji in državnimi institucijami, pristojnimi za zaloge hrane in zdravil, bo poslej imel obrambni minister, general Vladimir Padrino. Ta je v govoru v državnem Svetu za produktivno gospodarstvo izpostavil, da je varnost hrane v Venezueli pomembna za nacionalno varnost, zato je ustrezno, da nadzor nad njo prevzamejo oborožene sile. Dodal je, da je namen oblasti z disciplino doseči pravično razdelitev hrane.

Maduro je dejal, da gre za "veliko operacijo v boju proti gospodarski vojni". Ukrep je po njegovih besedah v skladu z izrednimi gospodarskimi razmerami, ki jih je predsednik obubožane latinskoameriške države razglasil januarja.

Venezuelske oblasti so se tako odzvale na proteste zaradi pomanjkanja hrane, ki že več tednov potekajo po vsej državi in se občasno sprevržejo v izgrede.

Venezuela se sooča s hudo gospodarsko krizo zaradi padca cen nafte, ki je glavni vir njenih proračunskih sredstev. Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v državi ni mogoče dobiti. Državo pesti tudi visoka inflacija - lani je bila 180-odstotna, za letos pa Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje celo 720-odstotno inflacijo.

Razmere so se še posebej poslabšale ob meji s Kolumbijo. To mejo je Maduro avgusta lani zaprl zaradi napada pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje. V nedeljo je Venezuela mejo za kratek čas odprla, da je več tisoč ljudi lahko tam nakupilo hrano in druge potrebščine.