Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelska opozicija z 48-urno stavko proti Maduru

Deli na:
Venezuelska opozicija z 48-urno stavko proti Maduru

Nicolas Maduro. - Foto: Reuters

V Venezueli je opozicija včeraj začela 48-urno stavko, s katero želi prisiliti predsednika Nicolasa Madura, da odpove za nedeljo napovedane volitve v ustavodajno skupščino, ki naj bi oblikovala novo ustavo.

Opozicija bo volitve bojkotirala, saj meni, da bo z ustavnimi spremembami Maduro še okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo.

Stavka je zadnja v vrsti protestov proti Maduru, ki so se začeli vrstiti aprila in v katerih je življenje izgubilo že več kot 100 ljudi, več tisoč jih je bilo ranjenih, več kot 4500 pa aretiranih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi gospodarske krize in posledičnega pomanjkanja najosnovnejših dobrin ter številnih nasilnih protestov je v Brazilijo in Kolumbijo zbežalo že več tisoč ljudi. Prebivalci skladiščijo življenjske potrebščine in hrano, saj se bojijo izgredov. Maduro pa je že sporočil, da bo svoj "socialistični projekt" branil tudi z orožjem.

Evropska unija, Združeni narodi, Organizacija ameriških držav (OAS) in Katoliška cerkev so do Madurovih načrtov kritični. Izrazili so namreč skrb, da bi njihova izvedba poslabšala politično krizo v državi.



EU je včeraj ponovno izrazila zaskrbljenost zaradi načrtovanih volitev. "Izvolitev ustavodajne skupščine je v venezuelski družbi sporna in zato grozi, da se bo razdvojenost države in nevarnost konfrontacije še zaostrila," je sporočila visoka zunanjepolitične predstavnica EU Federica Mogherini. Oblasti pa je pozvala, naj spoštujejo ustavo in pravno državo.

ZDA pa so včeraj uvedle sankcije proti 13 višjim predstavnikom Venezuele, med njimi proti vodji volilne komisije Tibisay Luceni in nekdanjim namestnikom predsednika Eliasom Jauaom, ki vodi predsedniško komisijo, ki organizira nedeljske volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot je pojasnil predsednik Donald Trump, ZDA ne bodo ignorirale trajajočih naporov Madurovega režima pri spodkopavanju demokracije, svobode in temeljev prava," je sporočil ameriški finančni minister Steve Mnuchin.

V Venezueli je opozicija že prejšnji teden pripravila 24-urno splošno stavko, med katero so umrli najmanj trije ljudje, več ljudi je bilo ranjenih. Takrat je v Venezueli v celoti zastalo javno življenje. V bogatejših predelih glavnega mesta so zamaskiranci zažigali barikade. Zaradi blokad na cestah je v državi tudi zastal javni promet.