favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelci hočejo predsedniške volitve, Maduro bi jim dal lokalne

Deli na:
Venezuelci hočejo predsedniške volitve, Maduro bi jim dal lokalne

Foto: arhiv Reporterja

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v nedeljo dejal, da podpira izvedbo volitev v državi, a na lokalni, ne pa tudi na predsedniški ravni, čeprav to zahtevajo milijoni protestnikov po vsej državi.

"Volitve! Da želim si volitev, zdaj," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Maduro v televizijskem nagovoru, v katerem je podprl volitve županov in guvernerjev, predvidene za konec leta.

"To pravim kot vodja države in vodja vlade," je še poudaril Maduro. To je bil njegov prvi nagovor po več kot treh tednih protestov, v katerih je bilo doslej ubitih 20 ljudi.

Zadnje žrtve so padle v petek. V soboto so protesti minili mirno, protestniki pa so se oblekli v belo, da bi počastili počastili spomin ubitih. Za danes pa so napovedani novi protesti proti Maduru.

Predsedniške volitve so sicer v državi predvidene za naslednje leto in Madurova vlada za zdaj pri tem vztraja, čeprav si opozicija že več mesecev prizadeva, da bi tako ali drugače dosegla njegov odstop.

Protesti v državi se vrstijo že več kot tri tedne, minulo sredo pa so postali še posebej množični. Udeležilo se jih je več milijonov ljudi.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.