Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuela začasno odprla mejo s Kolumbijo, da so lahko Venezuelci šli po zdravila in hrano

Deli na:
Venezuela začasno odprla mejo s Kolumbijo, da so lahko Venezuelci šli po zdravila in hrano

Foto: Arhiv Reporterja

Venezuela je v soboto drugič ta mesec odprla mejo s Kolumbijo, kamor so se lahko njeni prebivalci odpravili po hrano in zdravila. Mejo je po enem letu prvič odprla minulo nedeljo, ko je v Kolumbijo odšlo več kot 35.000 ljudi. Prav toliko naj bi jih po podatkih oblasti mejo prečkalo tudi v soboto.

Mejo na mostu med krajema Tachira v Venezueli in Cucuta v Kolumbiji so odprli dan prej, kot so sprva napovedali. S tem so se želeli izogniti preveliki množici ljudi, so sporočili uradniki. Meja naj bi bila po pričakovanjih odprta tudi danes, poroča britanski BBC.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je mejo zaradi napada pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje, zaprl avgusta lani.

Venezuela se sooča s hudo gospodarsko krizo zaradi padca cen nafte, ki je glavni vir njenih proračunskih sredstev. Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v državi ni mogoče dobiti. Državo pesti tudi visoka inflacija, za letos Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje celo 720-odstotno inflacijo.

Maduro je v torek sprejel nov ukrep za spopadanje s kritičnim pomanjkanjem življenjskih potrebščin. Vojski je namreč poveril nadzor nad zalogami hrane in zdravil, nadzorovala pa bo tudi vseh pet najpomembnejših pristanišč v državi.