Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuela računa tudi na Slovenijo: Vedno več smrti dojenčkov, na pohodu tudi malarija

Deli na:
Venezuela računa tudi na Slovenijo: Vedno več smrti dojenčkov, na pohodu tudi malarija

Foto: Profimedia

»Nemudoma vzpostavite mednarodni koridor s tujino!« Tako se glasi glavna zahteva množice venezuelskih zdravnikov in zdravstvenih delavcev zaradi alarmantnih zdravstvenih razmer v tej državi s sicer največjimi zalogami nafte na svetu. Ker primanjkuje hrane in zdravil, je veliko več smrti dojenčkov in mamic, na pohodu je malarija.

Kako se na razmere v Venezueli, kjer proti diktatorskemu predsedniku Nicolásu Maduri in njegovim militantnim milicam vsak dan in že drugi mesec zapovrstjo protestira več kot 200.000 državljanov, odzivamo v Sloveniji?

Naročilo kaosa
Znano je stališče Violete Tomić, ki je v imenu Združene levice in stranke TRS podprla »nesmrtno revolucijo« diktatorskega režima, še vedno pa javnost ne ve, kakšen je odnos slovenske vlade do vladajoče venezuelske komunistično revolucionarne elite. Ta ob podpori militantnih milic izvaja nasilje nad miroljubnimi protestniki ter za zavajanje svetovne javnosti hkrati organizira vzporedne proteste in širi dezinformacije o njih.

Diktatorski režim Nicolása Madure hoče miroljubne protestnike prikazati kot nasilneže, zato mednje pošilja mlade kriminalce zapornike. Ti ustvarjajo kaos, nato oblast požiga avtobuse ter namešča na strehe ostrostrelce. V zadnjih tednih je bilo ubitih že 47 ljudi, zaradi prikrivanja podatkov je žrtev bistveno več. Vojaške milice mučijo ljudi, več tisoč jih je bilo odpeljanih v zapore.

»Diplomatska komunikacija« s Slovenijo
Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da še vedno imajo »diplomatsko komunikacijo« z venezuelskim veleposlaništvom v Sloveniji, torej z diktatorsko venezuelsko garnituro, so pa zanikali, da bi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec obiskal venezuelskega veleposlanika v Sloveniji. Na vprašanje o tem, ali drži trditev, zapisana na spletnih straneh venezuelskega veleposlaništva, da »Slovenci solidarno podpirajo našo državo«, smo prejeli odgovor: »Omenjeni zaključki v celoti odražajo tudi stališče RS do dogajanja v Venezueli.«

Znano je, da sta diktatorski režim v Venezueli obsodili EU in Amnesty International. S stališčem EU do vladajoče politike, sprejetim 15. maja, je dobro seznanjeno slovensko zunanje ministrstvo, saj je Slovenija, kot so zapisali na ministrstvu, aktivno sodelovala pri usklajevanju sprejetih sklepov.

600.000 državljanov EU v Venezueli

Ugotovljeno je bilo, da v zadnjih mesecih ni bilo napredka v dialogu med venezuelsko vlado in parlamentarno večino. Za EU je ključno to, da se vsi primeri nasilja raziščejo, hkrati EU poudarja pomen poteka volitev, na katerih bodo ljudje svobodno in demokratično izražali svojo voljo. Ključna je izpustitev političnih zapornikov, vzpostavitev mednarodnega sodelovanja za reševanje nujnih potreb prebivalstva ter pomoči Venezueli pri iskanju mirnih in demokratičnih rešitev.

Ker v Venezueli živi okoli 600.000 državljanov EU, želi EU sodelovati z oblastmi pri zagotavljanju pomoči, zaščite in varnosti evropskih državljanov. Slovenski državljani, ki načrtujejo potovanje v Venezuelo, si lahko priporočila za potovanje preberejo na spletni strani ministrstva – zavihek Predstavništva po svetu.