favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuela odkrito v diktaturo, Maduro zapira predstavnike opozicije

Deli na:
Venezuela odkrito v diktaturo, Maduro zapira predstavnike opozicije

Foto: arhiv Reporterja

V Venezueli so v četrtek aretirali nekdanjega generala Raula Baduela, domnevno zaradi kršenja pravil pogojnega izpusta iz zapora.aretacijo.

Vendar opozicija trdi, da gre za politično aretacijo. V sredo naj bi tako policisti nadomestnemu poslancu opozicije v avtomobil nastavili orožje in eksploziv, nato pa ga zaradi tega aretirali.

Parlament, v katerem ima večino opozicija, je v začetku tedna sprejel resolucijo, da je socialistični predsednik države Nicolas Maduro opustil svojo dolžnost, s čimer so ga hoteli odstraniti s položaja in doseči razpis volitev. Vrhovno sodišče, ki je na strani Madura, je po pričakovanjih resolucijo razglasilo za nično.

V sredo so aretirali nadomestnega opozicijskega poslanca Gilbera Cara in še dva opozicijska svetnika Jorgeja Luisa Gonzaleza in Rosmera Rubia, v četrtek pa generala Baduela, ki je bil nekoč visoko v vladi pokojnega predsednika države Huga Chaveza, kasneje pa je začel socialiste kritizirati in leta 2009 so ga zaprli domnevno zaradi korupcije. Iz zapora so ga pogojno izpustili leta 2015, ker pa je spet govoril proti vladi, so ga poslali nazaj.



Oblasti trdijo, da so aretirani načrtovali oborožen upor. Notranji minister Nestor Reverol je dejal, da je četverica osumljena povezav s "terorističnim načrtom za destabilizacijo države". Dodal je, da so pri Caru, Gonzalezu in Rubiu našli orožje, Baduel pa je organiziral sestanke za načrtovanje zarote.

Opozicija se sedaj odloča ali sprožiti novi val uličnih protestov proti Maduri, ali nadaljevati pogajanja z njegovo vlado, ki potekajo pod pokroviteljstvom Vatikana.

Venezuela je zaradi nizkih cen nafte in nesposobnosti vlade v hudi krizi. Ljudem primanjkuje celo hrane, Maduro pa za krizo krivi zaroto, ki jo vodijo ZDA.