zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Veljati naj bi začel begunski dogovor med EU in Turčijo

Deli na:
Veljati naj bi začel begunski dogovor med EU in Turčijo

Foto: Getty Images

Danes bodo predvidoma začeli uveljavljati dogovor med EU in Turčijo, ki naj bi zaustavil tok nezakonitih migracij preko Turčije v Evropo. V skladu z dogovorom, ki so ga voditelji EU in Turčije sklenili v petek v Bruslju, naj bi vse nezakonite migrante, ki bodo od danes prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili nazaj v Turčijo.

Dogovor sicer predvideva rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo. Glede na dogovorjeno naj bi v Turčijo vrnili do 72.000 sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72.000 Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, bo načelo eden za enega nehalo veljati.

Medtem ko so organizacije za človekove pravice ta ukrep obsodile, EU trdi, da je ključen za omejevanje tihotapljenja migrantov čez Egejsko morje. V Bruslju so zagotovili, da dogovor pri tem zagotavlja individualno obravnavo migrantov v skladu z evropskim in mednarodnim pravom in hkrati izključuje vsakršno obliko množičnega izgona prebežnikov.

Turčija pa bo v primeru izpolnitve pogojev deležna nekaterih ugodnosti. Do konca junija bi tako lahko predvidoma pospešili vizumsko liberalizacijo za turške državljane in odprli novo poglavje v pristopnih pogajanjih Turčije z EU.

Unija bo prav tako pospešila izplačilo že dogovorjenih treh milijard evrov Turčiji za pomoč sirskim beguncem. Ko bodo ta sredstva v celoti porabljena in če bodo omenjene zaveze prinesle želene rezultate, bo EU odločila o dodatnih treh milijardah evrov do konca leta 2018.