900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika poraženka pri velikem zmagovalcu: Mayjeva pri Macronu

Deli na:
Velika poraženka pri velikem zmagovalcu: Mayjeva pri Macronu

Foto: Profimedia

Britanska premierka Theresa May bo danes na obisku v Parizu, kjer se bo srečala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

V francosko prestolnico se podaja po izgubi absolutne večine, ki jo je na predčasnih volitvah utrpela njena stranka, in pred za ponedeljek predvidenim začetkom pogajanj o brexitu.

Ena od tem srečanja britanske premierke s proevropskim predsednikom Francije naj bi bil prav brexit, potem ko je Mayeva potrdila, da se bo tudi po volitvah njena vlada držala predvidene časovnice in 19. junija z Brusljem začela pogajanja o izstopu.

Theresa May, ki je vajeti vlade prevzela po lanskem referendumu o članstvu Velike Britanije v EU, je sklicala predčasne volitve, da bi okrepila svoj položaj med pogajanji o brexitu. A poteza se ji ni obrestovala, saj so njeni konservativci izgubili 13 poslanskih mest in s tem absolutno večino. To je ni omajalo pri odločenosti, da sestavi vlado in izpelje brexit. Pri vodenju naj bi se v zanašala na podporo severnoirskih unionistov (DUP).

Macron in Mayeva naj bi se danes udeležila tudi prijateljske tekme francoske in britanske nogometne reprezentance na pariškem stadionu Stade de France. Pred začetkom tekme se bodo z minuto molka poklonili žrtvam zadnjih terorističnih napadov v Angliji.

V napadu trojice moških je bilo v začetku meseca v Londonu ubitih osem ljudi, vključno s tremi francoskimi državljani, v samomorilskem bombnem napadu 22. maja pa je na koncertu ameriške pevke Ariane Grande v Manchestru umrlo 22 ljudi.