Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Večina Nemcev nima nič proti predčasnim volitvam; glede Merklove so razklani

Deli na:
Večina Nemcev nima nič proti predčasnim volitvam; glede Merklove so razklani

Foto: Profimedia

Propad pogajanj o vzpostavitvi t.i. jamajške koalicije v Nemčiji je najbolj koristil skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD), kaže zadnja javnomnenjska raziskava portala YouGov.

V to je prepričanih 35 odstotkov vprašanih. Časnik Bild pa je medtem objavil svojo anketo, ki kaže, da podpora konservativcem in socialdemokratom raste.

Da je razpad koalicijskih pogovorov med krščanskimi demokrati (CDU/CSU), Zelenimi in liberalci (FDP) najbolj koristil socialdemokratom (SPD), je menilo 12 odstotkov vprašanih, da bo največ iz tega potegnila CDU, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel, jih meni 8 odstotkov, 7 odstotkov jih navija za FDP, 5 odstotkov pa za Zelene, raziskavo YouGov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega večina vprašanih tudi ne nasprotuje predčasnim volitvam. Z izjavo, da te niso velik problem in da so v trdni demokraciji tudi možne, se je strinjalo 65 odstotkov vprašanih.

Če bo prišlo do predčasnih volitev, bi 59 odstotkov vprašanih volilo iste stranke, kot so jih 24. septembra. Osem odstotkov bi se jih odločilo drugače. Sedem odstotkov pa bi se jih pridružilo enajstim odstotkom, ki že septembra niso odšli na volišča.



Ali naj bi Merklova še naprej vodila nemško vlado, so si Nemci bolj vsaksebi. 40 odstotkov jih to podpira, 41 pa ne.

Bolj jasni so glede usode vodje SPD Martina Schulza. Da bi bil na predčasnih volitvah spet kanclerski kandidat stranke, je menilo le 23 odstotkov vprašanih, 56 odstotkov pa jih je bilo proti, še navaja dpa izsledke raziskave portala YouGov.

Bild am Sonntag pa je objavil raziskavo, ki kaže, da se Nemci vendarle vse bolj ogrevajo za obnovitev velike koalicije med CDU/CSU in SPD. Obema strankama očitno raste podpora.

CDU/CSU je podpora v zadnjem tednu zrasla za dve odstotni točki na 33 odstotkov, SPD pa za eno odstotno točko na 22 odstotkov, povzema dpa.