pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več sto Venezuelk predrlo vojaški kordon in šlo v Kolumbijo po hrano

Deli na:
Več sto Venezuelk predrlo vojaški kordon in šlo v Kolumbijo po hrano

Foto: Getty Images

Okoli 500 Venezuelk je danes preko mosta, ki je zaprt že skoraj leto dni, na silo vstopilo v Kolumbijo, da bi v sosednji državi kupile hrano in druge osnovne življenjske potrebščine. Teh v Venezueli primanjkuje zaradi težke gospodarske krize.

Ženske, večinoma oblečene v belo, so se uspele prebiti skozi kordon vojakov in prečkati most do kolumbijskega mesta Cucuta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od žensk je za lokalne medije povedala, da je v Kolumbiji kupila riž, sladkor, moko, toaletni papir in olje, ki jih je v Venezueli težko dobiti.

Ob vrnitvi v venezuelsko mesto Urena so ženske pele državno himno in molile, kažejo posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih. Zaradi nasilnega prečkanja meje jim grozijo visoke kazni, poročajo lokalni mediji.

Venezuela se sooča s hudo gospodarsko krizo od padca cen nafte, ki je glavni vir njenih proračunskih sredstev.

Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v Venezueli ni mogoče dobiti.

Okoli 70 odstotkov majhnih trgovin so zaprli, zato je zaposlitev izgubilo 15.000 ljudi, kažejo podatki venezuelske gospodarske zbornice.

Razmere so se še posebej poslabšale ob meji s Kolumbijo. To mejo avgusta lani venezuelski predsednik Nicolas Maduro zaprl zaradi napada pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje.

Med državama je 2219 kilometrov porozne meje, kjer svojo dejavnost krepijo gverilske in paravojaške skupine, tihotapci mamil, pa tudi številni drugi tihotapci.

Minuli teden sta se obrambna ministra držav sestala na pogovorih o varnosti na meji v okviru prizadevanj za njeno morebitno vnovično odprtje.