Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatileaks2: obsodili duhovnika, oprostili novinarja

Deli na:
Vatileaks2: obsodili duhovnika, oprostili novinarja

Foto: Arhiv Reporterja

V sodnem procesu zaradi posredovanja in objave zaupnih vatikanskih dokumentov, kar je postalo v javnosti znano kot afera Vatileaks2, je včeraj sodišče dva od petih obtožencev obsodilo na večmesečno zaporno kazen, tri obtožene, med njimi sta dva preiskovalna novinarja, pa oprostilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strokovnjakinja za odnose z javnostmi Francesca Immacolata Chaouqui je bila obsojena na deset mesecev pogojno, španski duhovnik Lucio Vallejo Balda pa na 18 mesecev zapora. Preiskovalna novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi ter sodelavec vatikanske komisije za gospodarstvo, sicer pomočnik Balde, Nicola Maio so bili oproščeni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nuzzi in Fittipaldi sta novembra lani objavila knjigi, v kateri sta objavila zaupne dokumente iz Vatikana. V primeru obeh novinarjev se je vatikansko pravosodje včeraj razglasilo za nepristojnega in ju oprostilo. Vatikan je bil zaradi sodnega procesa sicer deležen kritik, da krši svobodo medijev.

"Danes je zgodovinski dan. To je temelj demokracije in svobode medijev," je po objavi razsodbe dejal Nuzzi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Fittipaldi je menil, da je Vatikan pokazal "pogum" in dejal, da ni pričakoval, da bo oproščen.

Knjigi Nuzzija (Trgovci v templju) in Fittipaldija (Lakomnost) temeljita na gradivu papeškega odbora, katerega člana sta bila Vallejo Balda in Chaouquijeva. Knjigi najvišje prelate obtožujeta življenja v izjemnem luksuzu in upiranja prizadevanjem za očiščenje vatikanskih financ.

Škandal so poimenovali Vatileaks 2, s čimer spominjajo na prvo afero zaradi razkritja vatikanskih dokumentov, ki jo je leta 2012 prav tako sprožila Nuzzijeva knjiga. Novinarju takrat niso sodili, so pa tedaj glavnega informatorja, strežnika tedanjega papeža Benedikta XVI., obsodili na 15 let zapora, kmalu zatem pa ga pomilostili.

Novinar Fittipaldi je v Sloveniji znan po tem, da je leta 2011 objavil vatikanske dokumente o finančnem stanju mariborske nadškofije in z njo povezanih družb, ki jih zdaj povzema tudi v knjigi.