Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikanski tožilec: Kultura molka glede pedofiliji v Cerkvi

Deli na:
Vatikanski tožilec: Kultura molka glede pedofiliji v Cerkvi

Foto: Reuters

V Rimu se bo danes zaključil štiridnevni simpozij o preprečevanju in odkrivanju spolnih zlorab mladoletnikov. Vatikanski glavni tožilec, nadškof Charles Scicluna je v sredo ob robu simpozija pozval Katoliško cerkev k strožjim sankcijam za škofe, ki prikrivajo pedofilske škandale, v katere je vpletena Cerkev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Scicluna je Cerkev pozval k sprejetju standardov za kaznovanje duhovništva, vpletenega v pedofilske škandale, saj je prikrivanje slednjih po njegovem mnenju "zločin po kanonskem pravu". Meni tudi, da v Vatikanu glede tega vlada "kultura molka", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osrednjo vlogo v boju proti pedofiliji znotraj Cerkve bi morali po Sciclunovih besedah imeti škofje, ki bi morali nositi odgovornost za duhovnike iz svojih škofij, ki so vpleteni v škandale.

Kongregacija za doktrino vere je po Sciclunovih besedah od leta 2001 prejela 4000 poročil o spolnih zlorabah mladoletnikov s strani duhovnikov, od tega tisoč v zadnjih dveh letih. Po drugi strani je spodbudno upadanje števila poročil iz ZDA, kjer je Katoliška cerkev sprejela stroga pravila glede kaznovanja tovrstnih prekrškov, je še poudaril Scicluna.

S pozivom k sprejetju pravil glede kaznovanja duhovnikov, vpletenih v pedofilske škandale, se je danes strinjal filipinski nadškof Luis Antonio Tagle, ki je opozoril, da je "kultura molka" glede tovrstnih zločinov največji problem tudi za azijsko Katoliško cerkev.


S podobnim problemom se sooča tudi Cerkev v Braziliji, kjer duhovniki "ne vedo, kako bi se morali odzivati" na pedofilijo, ki je sicer "tolerirana v družbi", kot je v sredo poudaril psiholog, ki sodeluje z brazilskimi škofi, Edenio Valle.

Pedofilski škandali so v zadnjih letih močno načeli ugled Katoliške cerkve, sta v sredo v okviru simpozija opozorila ameriška strokovnjaka Michael Bemi in Patricia Neal. Menita, da je realna cena, ki jo je Cerkev morala plačati za vpletenost v škandale, precej višja od 1,5 milijarde evrov neposrednih finančnih stroškov, ki jih je Cerkev doslej imela zaradi njih.

Bemi in Nealova sta udeležence simpozija opozorila, da zaradi škandalov trpi celotna Cerkev in ne zgolj vpleteni duhovniki. Prav tako bi lahko Cerkev s tem denarjem zgradila veliko bolnišnic, šol, cerkva, varnih hiš za zlorabljene ženske in otroke ter ljudskih kuhinj, prav tako pa sta poudarila, da škode, storjene žrtvam zlorab, ni mogoče izmeriti v denarju.

Benedikt XVI. je udeležence simpozija, ki ga gosti jezuitska Gregorijanska univerza in v katerem sodelujejo cerkveni predstavniki iz 100 držav in vodje 33 cerkvenih redov, med drugim pa tudi irska žrtev zlorab Marie Collins, ob začetku srečanja pozval k "globinski reformi Cerkve na vseh ravneh" in razvoju "aktivne kulture učinkovite zaščite in podpore žrtvam".

A nekaj skupin žrtev zlorab je vatikanski simpozij že označilo za vajo iz odnosov z javnostmi in poudarilo, da Cerkev ne naredi dovolj za učinkovito borbo proti pedofilskim škandalom, še poroča AFP.