pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Varufakis je šel na svoje in ustanovil gibanje za "demokratizacijo Evrope"

Deli na:
Varufakis je šel na svoje in ustanovil gibanje za "demokratizacijo Evrope"

Foto: Getty Images

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je danes v Berlinu ustanovil novo panevropsko politično gibanje s ciljem "demokratizacije Evrope". "Hiter razpad Evrope je treba ustaviti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Varufakis na novinarski konferenci ob ustanovitvi gibanja.

dvajsetega stoletja. Ta trend in vzpostavljanje novih zidov v Evropi je po njegovih besedah treba prekiniti.

Kritičen je bil tudi do reševanja migrantske krize v Evropi. Dejal je, da so institucije EU v zadnjih mesecih povsem odpovedale, posamezne države članice EU pa mislijo samo na lastne interese. Rešitev tega je v večji demokratizaciji evropskih institucij in v večji transparentnosti, je prepričan Varufakis.

Novo, vseevropsko politično gibanje na levici se bo imenovalo Gibanje za demokracijo v Evropi 2025 oz. s kratico DiEM 25. Kot je pojasnil Varufakis, ne gre za vzpostavljanje nove nacionalne stranke, ampak predvsem za gibanje, ki bo prestopalo državne meje in ki bo odprto za vse demokratične sile - od levih in zelenih do socialistov in liberalcev.

Cilj je, da se Evropa demokratizira in konča prevlada finančnega kapitala, so na današnji predstavitvi še dejali ustanovitelji novega gibanja z Varufakisom na čelu. Za to bo potrebna obsežna reforma evropskih institucij in proces "od spodaj navzgor", so dodali, kot poroča dpa.

Levi ekonomist Varufakis je postal svetovno znan kot finančni minister grške leve stranke Siriza, ki se je sicer neuspešno boril za zmanjšanje dolžniškega bremena Grčije. Na koncu ga je premier Aleksis Cipras odstavil in z upniki v zameno za nadaljevanje finančne pomoči s sklonjeno glavo podpisal dogovor, ki je bil na mizi in ki še vedno od Grčije terja precejšnja odrekanja in varčevalne ukrepe.

Varufakis je vzpostavitev novega panevropskega gibanja napovedoval že dlje časa. V enem od intervjujev je oktobra dejal, da mu je po izkušnjah z zasedanj finančnih ministrov skupine držav z evrom jasno, da EU ni demokratična in da potrebuje več transparentnosti.