Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Donald Trump je prisegel kot 45. predsednik Združenih držav Amerike

Deli na:
Donald Trump je prisegel kot 45. predsednik Združenih držav Amerike

Foto: YouTube

Donald Trump, ki je 8. novembra lani zmagal na volitvah v ZDA, je danes opoldne po lokalnem času v Washingtonu prisegel kot 45. ameriški predsednik.

V Washingtonu je danes prisegel Donald Trump in postal 45. ameriški predsednik. V inavguracijskem govoru je napovedal novo obdobje v ameriški politiki, pri čemer bodo ZDA po njegovih besedah sledile načelu "najprej Amerika". Na slovesnosti so bili stotisoči Trumpovih podpornikov, v Washingtonu pa je bilo tudi precej protestnikov.

Donald Trump, ki je 8. novembra lani zmagal na volitvah v ZDA, je prisegel opoldne po lokalnem času na slovesnosti na Kapitolu. Pred njim je prisegel njegov podpredsednik Mike Pence.

Z roko na Bibliji, ki jo je držala njegova soproga Melania, je Trump izrekel besedilo prisege: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po svojih najboljših močeh ohranjal, varoval in branil ustavo Združenih držav. Tako naj mi pomaga Bog."

Trumpova prisega:


Ob Trumpu je bila njegova družina, poleg žene slovenskega rodu Melanie, ki je postala šele druga na tujem rojena prva dama v zgodovini ZDA, tudi njegovi otroci, med njimi najmlajši sin Barron.

Slovesnosti so se udeležili še živeči nekdanji predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši, ni pa bilo nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega, ki je v bolnišnici. Poleg nekdanjega predsednika Billa Clintona je bila njegova soproga Hillary, ki jo je Trump premagal v bitki za Belo hišo. Nekaj demokratskih senatorjev je vabilo na dogodek v znamenje protesta proti Trumpu zavrnilo.

V inavguracijskem govoru je Trump Američanom obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno.

Trumpov govor:


"Danes ne prenašamo le oblasti z ene administracije na drugo, z ene stranke na drugo, danes prenašamo oblast z Washingtona in jo vračamo vam, ljudem," je dejal novi ameriški predsednik.

"20. januarja 2017 se bomo spominjali kot dne, ko so ljudje spet prišli na oblast v tej državi. Pozabljeni ne bodo več pozabljeni," je dejal. "Skupaj bomo določili smer Amerike in sveta v mnogo, mnogo prihodnjih letih."


Američanom je obljubil, da ga bo vodila vizija "najprej Amerika". Kot je dejal, so ZDA veliko let subvencionirale druge vojske, v tujini so porabile milijarde, branile so meje drugih, na njihov račun so bogatele druge države, v Ameriki pa so se zapirale tovarne, milijoni ljudi so ostajali brez dela, ameriška infrastruktura se je sesuvala.

"Vse to je zdaj preteklost," je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA poslej najprej upoštevale svoje interese. "Naše načelo naj bo kupuj ameriško in najemaj ameriško," je dejal.

"Vrnili bomo delovna mesta. Vrnili bomo meje. Vrnili bomo bogastvo. In vrnili bomo sanje," je Američanom obljubil novi predsednik.

Napovedal je, da bodo ZDA združile svet proti islamskemu radikalizmu. "Utrdili bomo stara zavezništva in oblikovali nova, združili bomo civilizirani svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bomo popolnoma izbrisali z obličja Zemlje," je dejal.

Trump s soprogo Melanio, oblečeno v nebeško modro obleko ameriškega oblikovalca Ralpha Laurena, se je sicer zjutraj najprej udeležil maše, nato pa sta ju na zajtrku v Beli hiši gostila zakonca Obama.

S Trumpovo prisego se je končal mandat Baracka Obame, ki je bil v Beli hiši osem let. Po inavguraciji naslednika je s soprogo s helikopterjem odletel v vojaško oporišče Andrews, od koder bosta s hčerkama odpotovala na počitnice v Kalifornijo.

Pred odhodom iz Bele hiše je tvitnil, da ostaja z Američani: "Ne bom se ustavil. Z vami bom kot državljan, navdihovali me bodo vaši glasovi resnice in pravičnosti."

V Washingtonu so ob inavguraciji veljali izredno strogi varnostni ukrepi, poleg Trumpovih privržencev je v mestu tudi precej protestnikov, prišlo je tudi do incidentov. V središču mesta, v ulicah nedaleč od Kapitola, je tako prišlo do incidenta med več sto protestniki, ki nasprotujejo Trumpu, in policijo. Protestniki, oblečeni v črno, so metali kamenje in razbili več oken, policija pa jih je razgnala s solzivcem.

Večina glasnih protestov v ameriški prestolnici pa je ob močni policijski prisotnosti potekala mirno. Na njih so se zbrali tisti, ki se zavzemajo za pravice priseljencev, proti vojni, za legalizacijo marihuane ter proti rasizmu in za pravice žensk.

Številne znane osebnosti iz sveta filma in glasbe, ki se v znak protesta zaradi Trumpovih stališč inavguracije danes niso udeležile, medtem pozivajo in napovedujejo svojo udeležbo na sobotnem "Pohodu milijona žensk", ki naj bi se ga v Washingtonu udeležilo več sto tisoč žensk in drugih, ki bodo izrazili podporo pravicam žensk.