marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

george Svet24.si

FOTO: George ni nič kriv, a vzbuja nejevoljo

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

V Ženevi pogajanja o združitvi Cipra

Deli na:
V Ženevi pogajanja o združitvi Cipra

Foto: Reuters

V Ženevi bo danes potekala mednarodna konferenca o ciprskem vprašanju, prva v 43 letih.

Na njej bodo poleg predstavnikov ciprskih Grkov in Turkov sodelovali še predstavniki Grčije, Turčije in nekdanje kolonialne sile Velike Britanije. Cilj je oblikovanje federalne države na od leta 1974 razdeljenem otoku.

V Ženevi so zadnja dva dni že potekale priprave na konferenco, ki jo je posebni odposlanec Združenih narodov Espen Barth Eide že označil za zgodovinski dogodek in priložnost.

Strani sta si v sredo tudi izmenjali predloga zemljevidov o izmenjavi ozemelj. O tem sta se 1. decembra lani dogovorila ciprski predsednik Nicos Anastasiades in vodja ciprskih Turkov Mustafa Akinci.

Po besedah Eideja sta obe strani v pripravljalnih pogovorih že našli odgovore na najtežja odprta vprašanja. Kljub temu je za danes ostalo še veliko dela. O podrobnostih pa Eide ni govoril, je v sredo še poročala dpa.

V Ženevi se danes sicer ne bodo sestali voditelji, ampak "le" zunanji ministri in voditelji ciprskih pogajalcev. Konferenca pa bo verjetno potekala več dni, je še napovedal Eide. Če bo prišlo do dogovora, bodo v Ženevo dopotovali tudi turški predsednik Recep Rayyip Erdogan, predsednik grške vlade Aleksis Cipras in britanska premierka Theresa May.

V Ženevo naj bi danes prišel tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je v sredo na Malti opozoril, da so tokratna pogajanja "povsem zadnja možnost za rešitev ciprskega vprašanja". "Napočil je čas za združitev otoka," je poudaril.

Juncker je obenem strani pozval, naj tvegata. "Ko gre za mir, je treba tvegati. Ko gre za mir, bolj tvegajo tisti, ki ne tvegajo," je opozoril predsednik komisije, ki reševanju ciprskega vprašanja že vseskozi namenja veliko pozornosti.

Ciper, ki je sicer država članica EU, je od leta 1974 razdeljen na grški in turški del. Samooklicano turško Republiko severni Ciper priznava le Turčija.