stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V železniški nesreči na jugu Italije vsaj 20 mrtvih

Deli na:
V železniški nesreči na jugu Italije vsaj 20 mrtvih

Foto: Bobo

V železniški nesreči, ki se je danes zgodila pri mestu Andria na jugu Italije, je po najnovejših podatkih lokalnih oblasti umrlo 23 ljudi. Več kot 50 je ranjenih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Nesreča se je zgodila, ko sta na progi med krajema Corato in Andria severno od mesta Bari čelno trčila potniška vlaka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italijanski minister za promet Graziano Delrio, ki je z inšpektorjema ministrstva obiskal kraj nesreče, ni hotel govoriti o številu žrtev.

Razmere se še razvijajo, je poudaril minister, ob tem pa priznal, da je bilo čelno trčenje dveh potniških vlakov zelo silovito.

Ena najhujših nesreč v Italiji v zadnjih letih se je zgodila, ko sta na progi med krajema Corato in Andria severno od mesta Bari na enotirni progi čelno trčila potniška vlaka, ki sta oba imela po štiri vagone.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so ob rednih vsakodnevnih potnikih v službo in študentih na enem od vlakov bili tudi ljudje, ki so potovali na mednarodno letališče v Bariju.

Koliko oseb natanko je bilo udeleženih v nesreči, še ni jasno, so pa vlaki na tej liniji v jutranjih urah običajno polni.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so sicer za STA povedali, da po do sedaj znanih informacijah med žrtvami nesreče ni tujcev. Dodali so, da so v stalnem stiku s pristojnimi italijanskimi oblastmi.

Ansa še navaja, da bi število žrtev še lahko naraslo tudi zato, ker se bojijo, da so nekateri potniki še vedno ujeti v razbitinah vlakov. Okoli 200 reševalcev ob visokih temperaturah pri 40 stopinjah Celzija sodeluje pri reševanju. Najhuje ranjene so odpeljali tudi s helikopterji. Med mrtvimi naj bi bil tudi eden od strojevodij.

Do trčenja je prišlo na ovinku. Trčenje je bilo tako silovito, da sta prva vagona obeh vlakov iztirila in se ustavila v nasadih oljk ob progi. Na fotografiji je videti močno poškodovane in zverižene prve vagone obeh vlakov. Nekateri italijanski mediji razmere opisujejo kot apokaliptične, poroča AFP.

Preiskovalci so povedali, da je vsaj eden od vlakov peljal prehitro in da obstaja možnost, da je nesreča posledica človeške napake. Eden od vlakov bi moral na postaji počakati na zeleno luč, preden je zapeljal na enotirno progo med mestoma Corato in Andria.

Italijanski premier Matteo Renzi je v Milanu dejal, da se ne bodo ustavili, dokler ne bodo izvedeli, kaj se je zgodilo. "Zdaj je čas za solze, ko moramo najti žrtve in ranjene," je dejal ter napovedal takojšnjo vrnitev v Rim. kasneje je skupaj z ministrom Delriom obiskal prizorišče nesreče.

Tudi predsednik države Sergio Mattarella je izpostavil nujnost osvetlitve nesreče, ki jo je označil za nedopustno tragedijo.

Vlaka sta v lasti zasebnega podjetja Ferrotramviaria.

Zadnja velika železniška nesreča v Italiji je bila leta 2009 v Viareggiu, ko je umrlo 32 ljudi, ko je iztiril vlak s plinom in eksplodiral.