Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA bi prijeli Erdoganove varnostnike, ki so v Washingtonu tepli demonstrante

Deli na:
V ZDA bi prijeli Erdoganove varnostnike, ki so v Washingtonu tepli demonstrante

Erdoganovi varnostniki so se v Washingtonu znesli nad protestniki. - Foto: YouTube

Policija ameriške prestolnice Washington je dobila potrjene naloge za aretacijo 12 varnostnikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Varnostniki so se 16. maja nasilno znesli nad protestniki. V pretepanju je devet ljudi končalo v bolnišnici. Proti sedmim varnostnikom je vložena obtožnica za kazniva dejanja, proti petim pa za prekršek.

Erdogan je 16. maja obiskal Donalda Trumpa v Beli hiši, pred rezidenco turškega veleposlanika pa ga je pričakala skupina protestnikov in tudi podpornikov. Turčija trdi, da so protestniki, med katerimi so bili menda predvsem pripadniki Kurdske delavske stranke, napadli Erdoganove podpornike in varnostniki so posredovali v njihovo obrambo.

Erdogan gleda pretepanje protestnikov:


Posnetki dogajanja kažejo drugačno podobo. Erdoganovi varnostniki so surovo pretepali mirne protestnike, ki so bili sicer glasni in reševala jih je policija. Vsi tudi niso mirno opazovali brkatih možakarjev v oblekah, ki so brcali ženske na tleh in skupili so jih tudi varnostniki in vmes celo policisti.



Policija je takoj aretirala dva Erdoganova človeka in ju hitro izpustila, aretirana pa sta bila še dva protestnika. Policija je doslej na podlagi posnetkov identificirala 34 od 42 udeležencev pretepa in jih namerava aretirati.

Nasilje na protestu:


Erdoganovi varnostniki so sedaj večinoma na varnem v Turčiji, vendar pa v ZDA ne morejo več, če ne želijo biti aretirani. Tisti, ki so v ZDA, pa so izpostavljeni izgonu.

Pretep je napel odnose med državama, ki sta vsaka v svoji prestolnici okregali veleposlanika druge države. Turčija trdi, da so varnostniki morali posredovati, ker ameriška policija ni storila nič. Ameriška policija sicer ponavadi mirnih protestnikov ne pretepa.