Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ulan Batorju odstranili zadnji kip »morilca« Lenina

Deli na:
V Ulan Batorju odstranili zadnji kip »morilca« Lenina

Foto: Reuters

V mongolski prestolnici Ulan Bator so odstranili še zadnji kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Iliča Lenina. Župan mesta Bat-Uul Erdene je Lenina označil za "morilca", nato pa so kip komunističnega revolucionarja najprej dvignili s podstavka ter ga s tovornjakom odpeljali iz tamkajšnjega parka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan mongolskega glavnega mesta Bat-Uul Erdene je ob odstranitvi kipa obsodil Lenina in komuniste ter jih označil za morilce. Mongolija je po njegovih besedah pod oblastjo komunistov trpela, nato pa se je le razvila v odprto družbo. "Okoli sto milijonov ljudi so ubili," je dejal župan in dodal, da je Lenin bil tisti, ki je to začel.

Dogodku je prisostvovalo okoli 300 ljudi. Nekateri so v kip, ki je tamkajšnji park krasil 58 let, metali čevlje, s čimer so poskušali pokazati svoj prezir do prvega sovjetskega voditelja. Po navedbah župana bodo kip prodali na dražbi, izklicna cena pa bo 216 evrov.

Številni kipi Lenina, ki je umrl leta 1924, še vedno stojijo v Rusiji in drugih državah, ki so bile pod sovjetskim nadzorom.

Med njimi je bila med hladno vojno tudi Mongolija, ki je v zadnjih dvajsetih letih prevzela kapitalizem. Država med Rusijo in Kitajsko, ki uživa veliko mero stabilnosti, je v tem obdobju privabila številne tuje investitorje, saj se lahko pohvali z obsežnimi zalogami premoga, bakra in zlata.

Večino teh naravnih bogastev danes izkorišča Kitajska, rudniško ekspanzijo pa spremljata tudi naraščanje neenakosti med prebivalstvom in onesnaževanje okolja.