nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Turčiji začel veljati sporni zakon o odvzemu poslanske imunitete

Deli na:
V Turčiji začel veljati sporni zakon o odvzemu poslanske imunitete

Foto: Arhiv Reporterja

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v torek podpisal zakon o odpravi poslanske imunitete v primeru kazenskega pregona. Sporni zakon, ki bo prizadel več kot četrtino turških poslancev in je očitno uperjen predvsem proti članom prokurdske stranke HDP, je z objavo v uradnem listu danes stopil v veljavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrep bo sicer prizadel skupno 138 poslancev vseh štirih strank v parlamentu - 27 poslancev vladajoče islamsko konservativne AKP, ki ima skupaj 317 stolčkov v parlamentu, 51 poslancev sredinske in največje opozicijske stranke CHP (skupaj 133 sedežev), devet poslancev desne stranke MHP (skupaj 40 sedežev), 50 iz prokurdske stranke HDP ter še nekaj nestrankarskih poslancev.

HDP ima v parlamentu 59 sedežev, uveljavitev novega zakona pa pomeni, da bi lahko bilo konec njenega delovanja v parlamentu. V stranki se bojijo, da bodo sedaj njihove poslance, na katere se nanašajo predvsem očitki o terorizmu, aretirali.

Ob imuniteto bosta med drugim tudi oba voditelja HDP Selahattin Demirtas in Figen Yüksekdag. Samo za Demirtasa je bilo vloženih 75 zahtev za odvzem imunitete. Erdogan poslancem HDP očita, da so podaljšana roka prepovedane Kurdske delavske stranke, in je zato tudi pozival, da se jim odvzame imuniteta.

Poslancem iz drugih strank, ki bodo ob imuniteto, očitajo predvsem zlorabo položaja.

Sporno zakonodajo je 20. maja z več kot dvotretjinsko večino že potrdil turški parlament. ZDA in EU so zakon o odvzemu poslanske imunitete kritizirale in so zaradi njega zaskrbljene.