Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Turčiji aretacije kritikov turške ofenzive v Siriji

Deli na:
V Turčiji aretacije kritikov turške ofenzive v Siriji

Turški tanki v Siriji. - Foto: Reuters

Turške oblasti so aretirale 24 ljudi, ki jih sumijo, da so širili teroristično propagando proti turški ofenzivi v Siriji, so danes poročali lokalni mediji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je minuli konec tedna pozval k enotnosti glede ofenzive in opozoril nasprotnike, da bodo plačali "visoko ceno", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pridržane osebe sumijo, da so širili propagando v podporo milici sirskih Kurdov YPG, ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo, čeprav je ta milica eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS).

Trenutno preiskujejo najmanj 57 ljudi, aretacije pa so se zgodile predvsem v Istanbulu in večinsko kurdskem mestu Diyarbakir, je pisala turška tiskovna agencija Dogan.

Turški tožilci preiskujejo nepotrjene fotografije, ki naj bi nastale v sirskem mestu Afrin in so jih širili po družbenih omrežjih. Na fotografijah so domnevne civilne žrtve turške ofenzive. Med drugim so v provinci Van uvedli preiskavo proti štirim poslancem prokurdske stranke HDP, ki so na družbenih omrežjih pozivali ljudi k protestu, poroča turška televizija TRT.


Turška policija je v nedeljo že preprečila proteste proti ofenzivi, imenovani Oljčna vejica, v Istanbulu in Diyarbakirju. K protestom je pozvala HDP, katere člani se že tako spopadajo s številnimi obtožbami, da so povezani s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Turčija je minuli konec tedna začela kopensko ofenzivo proti Kurdom na severu Sirije. Sobotnemu letalskemu bombardiranju je v nedeljo sledil še vdor turških vojakov na območje sirskega mesta Afrin, ki je pod nadzorom YPG. Turčija namerava na tem območju vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko cono.

Turškim vojakom so se pridružili tudi borci Svobodne sirske vojske (FSA), ki se sicer v prvi vrsti borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.