GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Manchester: 22 mrtvih in 59 ranjenih v eksploziji na koncertu Ariane Grande

Deli na:
Manchester: 22 mrtvih in 59 ranjenih v eksploziji na koncertu Ariane Grande

Po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v angleškem Manchestru je pozno v ponedeljek v domnevnem terorističnem napadu umrlo 22 ljudi, 59 je ranjenih.

Britanska policija je danes sporočila, da je število žrtev napada na koncertu v Manchestru naraslo na 22, ranjenih je 59 ljudi. Med žrtvami so tudi otroci. Po navedbah policije je napadalec umrl ob sprožitvi eksplozivne naprave.

Eksplozija v dvorani Manchester Arena je odjeknila ob 23.35 po srednjeevropskem času, glede na navedbe prič je eksplodiralo v izhodni avli ob koncu koncerta. Tako v dvorani, ki lahko sprejme 21.000 ljudi, kot pred njo, kjer so sorodniki čakali na obiskovalce koncerta, je izbruhnila panika.

Ljudje so se v paniki po napadu razbežali, med njimi pa je bilo veliko otrok in najstnikov, med katerimi je ameriška pevka zelo priljubljena. Med obiskovalci so bile številne družine.

19-letni študent Sebastian Diaz je v Manchester na koncert prišel iz Newcastla. "Ariana Grande je ravno odpela zadnjo pesem in slišal se je ogromen pok. Videl sem ljudi teči, instinktivno sem tekel z njimi. Znašli smo se v koridorju, v slepi ulici. Grozno je bilo. Našel sem glavni vhod in ljudje so jokali. V hotelu so ljudje jokali v telefone," je razložil Diaz.

18-letni Calvin Welsford, ki je na koncert prišel iz Bristola, je dejal: "Bil sem v prvi vrsti in zdelo se je, da je do eksplozije prišlo zadaj. Slišalo se je kot strel pištole. Bilo je zelo glasno. Pogledal sem okrog in ljudje so bili povsod, bežali so proti izhodu. Bila je panika. Varnostniki so nam rekli, naj gremo, toda bili so prijazni."

Policisti so prvi klic prejeli takoj po napadu, vse skupaj pa so prejeli kar 240 klicev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podrobnejše informacije o napadalcu doslej še niso znane, vendar pa je bil po podatkih policije na kraju napada sam. Še vedno sicer preiskujejo, ali je imel pomočnike in ali je bil del širše mreže.

Britanska premierka Theresa May je sporočila, da so njene misli z vsemi, prizadetimi v napadu, "ki ga policija obravnava kot grozljiv teroristični napad". Ob približno 10. uri po srednjeevropskem času naj bi se pod njenim vodstvom začela izredna seja vladnega odbora Cobra. "Še vedno se trudimo, da bi ugotovili vse podrobnosti tega, kar se je zgodilo v Manchestru," je še sporočila.

Če se bo napad dejansko izkazal za terorističnega, bo to najhujši tovrsten napad v Veliki Britaniji po napadu na londonsko podzemno železnico leta 2005, v katerem je umrlo 56 ljudi. Že več kot dve leti sicer na Otoku velja "resna" grožnja terorističnega napada, kar pomeni, da je napad zelo verjeten. Gre za drugo najvišjo stopnjo ogroženosti na petstopenjski lestvici.

Londonski župan Sadiq Khan je po napadu napovedal, da bodo še okrepili prisotnost policijskih sil na ulicah prestolnice.

"Nimam besed"

Pop zvezdniki so po ponedeljkovem napadu, ki je po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v Manchestru doslej terjal 22 žrtev in približno 50 poškodovanih, so izrazili pretresenost na družabnih omrežjih. Pevka je takoj po koncertu na Twitterju, na katerem ima več kot 45 milijonov sledilcev, dogodek obžalovala.

"Iz dna srca mi je žal. Nimam besed," je na Twitterju zapisala 23-letna Ariana Grande, ki je kariero začela na Broadwayu, lani pa je izdala najnovejši album Dangerous Woman. V svoji glasbi veliko govori o ljubezni in ni znana po tem, da bi vznemirjala s svojimi stališči. Morda je še najbolj odmeval njen feministični manifest iz leta 2015, v katerem je izrazila nestrinjanje z vmešavanjem v njeno zasebno življenje in zasebna življenja drugih žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njenimi oboževalci je sicer veliko mladih deklet, ki z njo doživijo svoj prvi koncert.


Ameriška raperka Nicki Minaj, ki je z Ariano Grande sodelovala pri skladbah Bang Bang in Side to Side, je tvitnila: "Boli me srce za mojo sestro Ariano in vsako družino, ki jih je prizadel ta tragični dogodek v Veliki Britaniji. Odšla so nedolžna življenja. Žal mi je."

Podobno sta s prijateljico sočustvovali tudi pevki Taylor Swift in Katy Perry, zadnja je med drugim zapisala, da ima "strto srce zaradi stanja tega sveta". Na napad so se odzvali tudi drugi izvajalci, med njimi novozelandska pevka Lorde, britanska skupina One Republic ter ameriška pevca Cher in Chris Brown.

Napad pa je na Twitterju komentiral tudi pevkin menedžer Scooter Braun. "Obžalujemo življenja otrok in ljubljenih, ki jih je vzelo to strahopetno dejanje. Prosimo vse, da žrtve, njihove družine in vse prizadete ohranite v vaših srcih in molitvah.

Mednarodna skupnost pretresena ob napadu v Manchestru

Mednarodna skupnost je danes izrazila solidarnost z Britanci ob bombnem napadu na koncertu v Manchestru, ki je po zadnjih informacijah terjal 22 življenj, 59 je bilo ranjenih. Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da je zgrožen, kanadski premier Justin Trudeau pa je na Twitterju zapisal, da je pretresen.

Francoski predsednik je sporočil, da je bil ob novici o napadu po koncertu ameriške pevke Ariane Grande zgrožen in osupel, francoski premier Edouard Philippe pa je napad označil za strahopeten terorizem, ki je bil očitno uperjen proti mladim, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje britanski premierki Theresi May in dejal, da je pripravljen okrepiti sodelovanje z Veliko Britanijo v boju proti terorizmu. "Odločno obsojamo ta ciničen in nehuman zločin. Pričakujemo, da tisti, ki stojijo za njim, ne bodo ušli kazni, ki si jo zaslužijo," je poudaril v sporočilu za javnost.

Solidarnost z žrtvami napada sta izrekla tudi županja Pariza in župan Nice, francoskih mest, ki so ju prav tako pretresli teroristični napadi.

Kanadski premier Trudeau je na Twitterju sporočil, da so Kanadčani pretreseni ob novici o grozljivem napadu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je zapisal, da so njegove misli z Manchestrom. Žalost in pretresenost je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Danes žalujemo z vami. Jutri bomo skupaj z vami delali za to, da se bomo ubranili tistih, ki poskušajo uničiti naš način življenja," je zapisal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila zgroženost ob napadu. "Ta domnevni teroristični napad bo samo okrepil našo odločenost glede sodelovanja z britanskimi prijatelji proti tistim, ki načrtujejo in izvajajo takšna nehumana dejanja. Britancem zagotavljam: Nemčija vam stoji ob strani," je zapisala v sporočilu za javnost.

Solidarnost z Britanci je izrazil tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. "Naše misli so z našimi britanskimi prijatelji. Skupaj obstanemo."

Pretresenost ob napadu in sožalje sta Britancem izrekla tudi avstrijski kancler Christian Kern in zunanji minister Sebastian Kurz.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zagotovil, da zavezništvo stoji ob strani Veliki Britaniji v boju proti terorizmu.