mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Levičarski skrajnež streljal na republikanske kongresnike; napadalca ubili policisti

Deli na:
Levičarski skrajnež streljal na republikanske kongresnike; napadalca ubili policisti

Foto: Profimedia

V streljanju v predmestju Washingtona je bil ranjen vodja poslanske skupine republikancev v predstavniškem domu Steve Scalise.

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da je napadalec na republikanske kongresnike, ki so zjutraj v Virginiji blizu prestolnice trenirali za dobrodelno tekmo v bejzbolu umrl. Ameriški mediji poročajo, da je bil strelec 66-letni James Hodgkinson. Sodeč po objavah na Facebooku gre za belega levičarja, ki se je udeleževal protestov.


Trump je izrazil sožalje in podporo ranjenim kongresnikom, osebju kongresa in kongresnim policistom, ki so smrtno ranili napadalca. Njegova izjava je bila tokrat resna, brez političnih podtonov, ki so bili prisotni v izjavah nekaterih demokratov in republikancev.

Trump je pohvalil junaška dejanja kongresnih policistov na igrišču v Alexandrii in dejal, da bi bilo žrtev še več, če strelca ne bi obvladala dva kongresna policista. Oba sta bila zadolžena za varnost kongresnika iz Louisiane Steva Scalisa, tretjega po rangu vodstva predstavniškega doma kongresa.

Foto: Profimedia - Steve Scalise

Oba policista sta bila v incidentu ranjena, vendar okrevata in bosta preživela. Ranjen je bil tudi Scalise, ki ga je Trump označil za prijatelja, domoljuba in borca in mu zaželel hitro okrevanje. Policija poroča o najmanj petih ranjenih.

Predsednik je izjavo sklenil z besedami, da se lahko vsi počutijo blagoslovljene, da so Američani. "Naši otroci si zaslužijo odraščanje v državi varnosti in miru. Najmočnejši smo, ko smo poenoteni in delamo za skupno dobro," je dejal.

Strelec je zjutraj pristopil do igrišča, kjer so se republikanci pripravljali na četrtkovo dobrodelno tekmo proti demokratskim kongresnim kolegom. Eden od prisotnih kongresnikov je povedal, da ga je možakar vprašal, ali so na igrišču republikanci ali demokrati. Ko je dobil odgovor, je odšel naprej, kmalu zatem so odjeknili streli.

Kongresna policista sta hitro ukrepala in se začela obstreljevati z napadalcem. Kmalu sta prispela še dva policista iz Alexandrie in incident je bil končan v desetih minutah. Zaradi vpletenosti zveznih uradnikov, je preiskavo dogodka prevzel FBI. Napadalec je imel puško in pištolo, priče pa poročajo o najmanj 50 strelih.

Trump je s svojo izjavo skušal umiriti napete politične strasti v ZDA, vendar vsi tega niso bili zmožni. Med drugim pa se je ponovno vnela razprava o razširjenosti orožja v ZDA. Republikanski kongresnik iz Iowe Steve King je ob kraju zločina jezno ugotovil, da je Amerika razdeljena, sredina izginja, nasilje na ulicah pa prihaja z leve.



Po njegovih besedah ni mogoče ločiti izjemno napetega strankarskega ozračja v Washingtonu in še posebej ljudi, ki protestirajo proti Trumpu, od napada na republikanske kongresnike.

Demokratski guverner Virginije Terry McAuliffe je na novinarski konferenci potrdil, da je ozračje v državi trenutno zelo strankarsko razdeljeno in napeto, ampak pozval k skupnemu delu v največji državi na svetu.

McAuliffe se je izpostavil napadom z desne, ker je nemudoma opozoril, da je na ameriških ulicah preveč orožja, zaradi katerega na dan umre 93 milijonov Američanov. Številko je kasneje popravil v 93 na dan. Po opozorilu, da ga bodo napadali, ker na ta dan govori o orožju, je McAuliffe pribil, da o tem govori vsak dan.

Glede na dosedanje izkušnje z nasiljem v ZDA se politična fronta glede orožja ne bo premaknila. Američani so lani izvolili predsednika, ki zagovarja večjo razširjenost orožja, republikanski kongresnik Mo Brooks iz Alabame pa je kmalu po streljanju v Virginiji menil, da je nasilje na žalost ena od stranskih posledic nepravilne uporabe ustavne pravice do orožja. "Vsaka ustavna pravica ima negativne vidike," je menil Brooks, ki je proti vsem omejitvam orožja.

Policija še ni uradno sporočila motiva napadalca, ki so ga mediji identificirali kot zagovornika levih oziroma progresivnih politik ter senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa, ki se je lani potegoval za demokratsko predsedniško nominacijo.

Tisti, ki ga poznajo, po poročanju Washington Posta pravijo, da doslej ni kazal nasilnih nagnjenj, je pa odločno nasprotoval Trumpu in republikanskim politikam, kot je njihova zdravstvena reforma.