Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Splitu sodijo zloglasnemu srbskemu poveljniku "kapetanu Draganu"

Deli na:
V Splitu sodijo zloglasnemu srbskemu poveljniku "kapetanu Draganu"

Foto: Arhiv Reporterja

V Splitu se je danes začelo sojenje nekdanjemu poveljniku srbskih uporniških enot na Hrvaškem Draganu Vasiljkoviću, znanemu kot kapetan Dragan. Obtožen je vojnih zločinov na Hrvaškem med letoma 1991 in 1993, Vasiljković pa je danes krivdo za očitana dejanja zanikal. Sojenje poteka ob strogih varnostnih ukrepih.

Vasiljkovića so na županijsko sodišče pripeljali iz splitskega pripora z lisicami na rokah. Potem ko so na začetku sojenja prebrali obtožnico, se je Vasiljković izjasnil, da se "absolutno ne čuti krivega za niti eno točko obtožnice," so poročali hrvaški mediji.

Hrvaško tožilstvo 61-letnega Vasiljkovića bremeni, da je kot poveljnik centra za urjenje posebnih srbskih enot leta 1991 trpinčil in moril ujete pripadnike hrvaške vojske in policije ter civiliste v Kninu, leta 1993 pa v Bruški pri Benkovcu.

Obtožen je tudi odgovornosti za napad na policijsko postajo v Glini ter več naselij na tem območju julija 1991. V napadih je bilo ubitih in ranjenih več civilistov, vključno z novinarjem Süddeutsche Zeitunga Egonom Scotlandom. Uničenih je bilo več civilnih objektov, prebivalstvo so pregnali, njihovo premoženje pa oropali, navaja tožilstvo, ki je napovedalo 55 prič.

Obtožni senat splitskega sodišča je v začetku leta zavrnil Vasiljkovićevo ponudbo varščine v višini petih milijonov kun (658.000 evrov) v zameno za obrambno s prostosti ter mu podaljšal pripor.

Vasiljković je na Hrvaško prišel iz Avstralije, ki ga je izročila lani poleti, potem ko ga je prijela v Perthu leta 2006. Rojen je bil v Beogradu, ima pa tudi avstralsko državljanstvo. Po vojni na Hrvaškem se je vrnil v Avstralijo, kjer je živel pod imenom Daniel Snedden in je delal kot učitelj golfa.

Vasiljković je tudi julija lani na prvem zaslišanju na splitskem sodišču zanikal vse točke obtožnice.

Sojenje poteka ob strogih varnostnih ukrepih, poleg hrvaških pravosodnih policistov je videti tudi pripadnike posebnih policijskih enot.

Začetek sojenja spremlja tudi veliko medijev s Hrvaške in drugih držav, pa tudi diplomati iz Avstralije in Srbije.