Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Severnem Porenju-Vestfaliji najpomembnejše deželne volitve v Nemčiji

Deli na:
V Severnem Porenju-Vestfaliji najpomembnejše deželne volitve v Nemčiji

Šef nemških socialdemokratov Martin Schulz - Foto: Reuters

V nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija bodo danes volili nov deželni parlament. Zmagovalec bo dobil dodaten zagon za zvezne parlamentarne volitve jeseni.

Sedanji trdnjavi socialdemokratov (SPD) grozi padec, saj so po anketah izenačeni s krščanskimi demokrati (CDU). Ne glede na izid bosta stranki s težavo sestavili koalicijo.

V Severnem Porenju-Vestfaliji živi kar petina nemških volilnih upravičencev, zato bodo "mini" parlamentarne volitve tudi pokazatelj zveznih parlamentarnih volitev, ki bodo septembra, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno kot že v Posarju in Schleswig-Holsteinu bo danes potekal spopad med SPD Martina Schulza in CDU kanclerke Angele Merkel, v Severnem Porenju-Vestfaliji pa sta si stranki sodeč po anketah bolj ali manj izenačeni pri okoli 32 odstotkih.



Ne glede na zmagovalca bo skoraj zagotovo konec z rdeče-zeleno koalicijo SPD in Zelenih v deželni vladi. Zeleni bodo sodeč po anketah dobili le okoli sedem odstotkov glasov, kar je premalo za oblikovanje koalicije s SPD. Bolje kaže liberalcem (FDP), ki naj bi dobili do 13 odstotkov glasov. Vstop v parlament naj bi z okoli osemodstotno podporo uspel še Levici in Alternativi za Nemčijo (AfD).

Ne glede na zmago SPD ali CDU na deželnih volitvah bo sestava vladajoče koalicije trd oreh. SPD, ki ne želi sodelovati z Levico, ostane le še FDP, vendar je njihov vodja Christian Lindner že zavrnil možnost tako imenovane semaforske koalicije med "rdečo" SPD, "rumeno" FDP in Zelenimi. Na drugi strani so Zeleni zavrnili možnost tako imenovane jamajške koalicije s "črno" CDU, "rumeno" FDP in Zelenimi, še navaja dpa.

Ostane še možnost velike koalicije med CDU in SPD, kot je na zvezni ravni.