požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V napadu s kombijem v Londonu ubit en človek, osem ranjenih

Deli na:
V napadu s kombijem v Londonu ubit en človek, osem ranjenih

Primer preiskuje protiteroristični oddelek policije. - Foto: Reuters

V nočnem incidentu na severu Londona, ko je kombi zapeljal v množico vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi, je bil ubit en človek, še deset pa jih je bilo ranjenih, je davi sporočila britanska policija.

Po incidentu je policija 48-letnega voznika prijela. Glede na prve ocene naj bi šlo za "teroristični incident".

Napad se je zgodil na severu Londona, v bližini mošeje v Finsbury Parku in še ene manjše molilnice. Napadalec je malo po polnoči po lokalnem času z veliko hitrostjo zapeljal v skupino muslimanov, ki so zapustili večerne molitve v času postnega meseca ramazana. Voditelji muslimanske skupnosti so se že odzvali, da je šlo za nameren napad na muslimanske vernike, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kot kažejo poročila očividcev, je napadalca gnala islamofobija," je na Twitterju ocenil generalni sekretar britanskega muslimanskega sveta Harun Khan. Pozval je tudi, da bi morali nujno povečati varnostne ukrepe v okolici mošej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omenjena mošeja je bila pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 povezana z ekstremistično ideologijo. V njej je med drugim med letoma 1997 in 2003 pridigal njen nekdanji imam Abu Hamza, ki so ga leta 2015 zaradi terorizma v ZDA obsodili na dosmrtno ječo. Mošejo so kasneje zaprli in reorganizirali. Po ponovnem odprtju ni več povezana z radikalnimi stališči.

Notranja ministrica Amber Rudd je sporočila, da policija dogodek obravnava kot "teroristični incident". To je pred tem nakazala tudi britanska premierka Theresa May, ki je dejala, da dogodek obravnavajo kot "potencialno teroristični napad". Že za davi je sklicala tudi izredno zasedanje vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


"Ne poznamo še podrobnosti, ampak to je bil nedvomno nameren napad na nedolžne Londončane, številni med njimi so končevali molitve med svetim mesecem ramazanom," je sporočil londonski župan Sadiq Khan in zagotovil, da bodo namestili dodatne policiste, sploh za varovanje skupnosti, v katerih praznujejo ramazan.

"Čeprav se zdi, da je bil to napad na določeno skupnost, je prav tako kot grozni napadi v Manchestru, Westminstru in na Londonskem mostu tudi napad na naše skupne vrednote strpnosti, svobode in spoštovanja," je še dodal.

Sprva so se sicer pojavljala namigovanja, da naj bi voznik imel tudi pomočnike. Kot je poročala ameriška televizija CNN, naj bi po navedbah prič iz kombija izstopili trije moški, nato pa je kombi zapeljal v množico. A kot je kasneje sporočila policija, je 48-letni voznik deloval sam. Prisotni so ga zadržali do prihoda policije. Po navedbah prič naj bi vzklikal, da hoče "ubiti vse muslimane", navaja BBC.

Kot je še pojasnil predstavnik londonske policije, je kombi zapeljal v skupino ljudi, medtem ko je nek moški na pločniku že prejemal prvo pomoč od zbranih. Moški je umrl, je pa prezgodaj reči, če se je to zgodilo zaradi napada, je dejal Neil Basu. Vsi ranjeni so bili muslimani, je še dodal.

V incidentu je bilo sicer poškodovanih še deset ljudi; osem so jih odpeljali v bolnišnico, dva pa so oskrbeli na kraju samem. Stanje dveh poškodovanih je resno, je še sporočil Basu.

Če se bo incident potrdil za teroristični napad, bo to že četrti v Veliki Britaniji v štirih mesecih.