zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V novi nesreči v Sredozemskem morju naj bi potonilo kar 500 migrantov

Deli na:
V novi nesreči v Sredozemskem morju naj bi potonilo kar 500 migrantov

Foto: Arhiv Reporterja

V Sredozemskem morju se je ob obali Egipta po poročanju britanskega BBC zgodila nova migrantska tragedija. Po najnovejših poročilih, ki pa še niso uradno potrjena, je umrlo tudi več kot 500 migrantov, večinoma iz Somalije, ki so se želeli čez Sredozemlje prebiti v Italijo.

Po poročanju tujih medijev so doslej uspeli rešiti le 41 migrantov, nekatere naj bi prepeljali v Kalamato na jugu Grčije. Preživeli so povedali, da so jih ponoči premestili na drugo plovilo, ko je njihovo potonilo. Kot trdijo, je umrlo okoli 500 ljudi, a obalne straže v regiji tega podatka ne morejo potrditi.

Preživeli - migranti iz Etiopije, Somalije in Egipta - so za BBC povedali, da je okoli 240 prebežnikov izplulo iz libijskega mesta Tobruk, namenjeni pa so bili v Italijo. Na morju so jih preselili na večje plovilo, na katerem je bilo po njihovih ocenah že več kot 300 ljudi. Ta ladja je nato potonila.

Potnike, ki so brodolom preživeli, je rešila tovorna ladja. Njena posadka je povedala, da migranti niso želeli, da jih predajo grškim oblastem, ker so bili namenjeni v Italijo, še navaja BBC.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) sicer dvomi v točnost številk o smrtnih žrtvah. Kot je tvitnil UNHCR, se zdi, da informacija o več sto mrtvih ni točna.

Italijanski predsednik Sergio Matarella je v Rimu dejal, da je v novi migrantski tragediji morebiti umrlo več sto ljudi. Evropsko unijo je pozval k premisleku glede svojih politik in stališč do bremen, ki jih v luči migrantske krize nosijo njene južne članice, potem ko se je "zgodila nova tragedija v Sredozemlju, v kateri je očitno umrlo več sto ljudi".

Vodja italijanske diplomacije Paolo Gentiloni pa je v odzivu na novo tragedijo ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu dejal, da nas brodolom opominja, da Evropa ne bi smela graditi zidov, temveč okrepiti prizadevanja za pomoč Afriki.

Kot je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, bodo ministri govorili tudi o predlogu italijanskega premierja Mattea Renzija, katerega bistvo je okrepitev sodelovanja z afriškimi državami s ciljem zajeziti tok migrantov, povečati nadzor nad tihotapci ljudi in izboljšati varovanje meja.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec pa je v zvezi s tragedijo, v kateri naj bi bili udeleženi Somalijci, ki so preko Egipta skušali doseči Italijo, opozoril, da migranti spreminjajo svoje poti.

Poleg trajnih ukrepov, ki jih sprejema EU, bo zato treba sprejeti tudi ukrepe, s katerimi se bo mogoče pravočasno odzvati na morebitne spremenjene poti, je po srečanju zunanjih ministrov EU v Luxembourgu dejal Erjavec ki je ob tem opozoril zlasti na migrante, ki prihajajo iz Podsaharske Afrike.

Medtem se je migrantska tragedija zgodila tudi ob obali Libije. Italijanska obalna straža je sporočila, da so na že napol potopljenem gumijastem čolnu odkrili šest trupel, rešili pa so 108 migrantov. Čoln je v nedeljo našla ladja Aquarius humanitarne skupine SOS Mediterranee. Eden od preživelih je posadki Aquarius dejal, da je bilo na čolnu, ki je proti Italiji odrinil iz libijske Sabrate, najmanj 135 ljudi.