pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V New Hampshiru nove strankarske volitve kandidatov za predsednika ZDA

Deli na:
V New Hampshiru nove strankarske volitve kandidatov za predsednika ZDA

Foto: donaldjtrump.com

Volivci ameriške zvezne države New Hampshire bodo danes na strankarskih volitvah lahko izbirali svojega favorita za predsedniškega kandidata republikanske in demokratske stranke. Ankete napovedujejo gladko zmago Donaldu Trumpu in Bernardu Sandersu, ki sta na strankarskih zborovanjih v Iowi osvojila drugi mesti.

Vse razen prvega mesta bi bilo za oba kandidata, ki na svojih predvolilnih zborovanjih povzročata največ navdušenja, hud udarec, čeprav sta v povsem drugačnem položaju. Republikanec Trump zanesljivo vodi med republikanci tudi v državah, ki bodo naslednje na vrsti, pa tudi na nacionalni ravni. Republikanci bodo 20. februarja volili v Južni Karolini in 23. februarja v Nevadi.

Demokrat Sanders pa krepko zaostaja za Hillary Clinton v Nevadi in Južni Karolini, kjer bodo demokrati volili 20. in 27. februarja ter za povprečno 14 odstotkov v nacionalnih anketah. Vendar pa je prednost Clintonove od lanskega poletja opazno skopnela in Sandersova zanesljiva zmaga v New Hampshiru mu lahko prinese dodatno vzpodbudo.

Za Clintonovo je zmaga v New Hampshiru manj pomembna kot za Sandersa, za katerega je nujna, ker na jugu in zahodu trenutno nima veliko podpore in veliko vprašanje je, ali bo sporočilo o demokratičnem socializmu sploh tako odmevalo kot na liberalnem severovzhodu.

Tudi za Trumpa zmaga ni nujna, čeprav bi bilo še eno drugo mesto kot v Iowi sila nerodno, glede na to da prevladuje v medijih in na zborovanja privablja največ publike od vseh drugih kandidatov tako republikancev kot demokratov. V Iowi je naredil napako, ker se je zanašal le na medijsko slavo in velika zborovanja, teksaški senator Ted Cruz pa ga je premagal z boljšim delom na terenu in organizacijo ter večjo porabo denarja.