Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji volijo novega predsednika države

Deli na:
V Nemčiji volijo novega predsednika države

Foto: Getty Images

Posebna zvezna volilna skupščina bo danes volila novega predsednika Nemčije - velik favorit je Frank-Walter Steinmeier.

Na veliko večino glasov delegatov in s tem na položaj lahko brez skrbi računa donedavni zunanji minister, socialdemokrat (SPD) Frank-Walter Steinmeier, ki ga kot kandidata podpirata članici velike koalicije v Berlinu, SPD in krščanski demokrati (CDU/CSU).

Poleg Steinmeierja kandidirajo še nekdanji finančnik Albrecht Glaser, profesor politologije Christoph Butterwegge, oče enega od evropskih poslancev Engelbert Sonneborn in televizijski zvezdnik Alexander Hold, nihče od njih nima možnosti za zmago.

Sedanji nemški predsednik Joachim Gauck je junija lani sporočil, da se zaradi starosti ne namerava potegovati za še en petletni mandat.



Vladajoči stranki sta po Gauckovi odločitvi novembra lani ob prizadevanjih podkanclerja Sigmarja Gabriela iz SPD uspeli doseči dogovor o skupnem predsedniškem kandidatu, 61-letnem Steinmeierju, čeprav je to, da na predsedniški stolček v gradu Bellevue sede socialdemokrat, redkost.

Doslej sta bila na najvišjem položaju v državi le dva socialdemokrata in po le en mandat - Gustav Heinemman med letoma 1969 in 1974 ter Johannes Rau med letoma 1999 in 2004.

Predsednika v Nemčiji ne volijo neposredno, temveč ga izbere zvezna skupščina, ki se sestane samo ob tej priložnosti, vsakih pet let oz. v primeru smrti ali odstopa predsednika 30 dni po tem. Kandidat mora za zmago v prvih dveh krogih zbrati absolutno večino glasov delegatov. Če prva dva nista uspešna, sledi tretji krog, ko za izvolitev zadostuje navadna večina.