Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji prvo srečanje konservativne unije in socialdemokratov

Deli na:
V Nemčiji prvo srečanje konservativne unije in socialdemokratov

Foto: Reuters

V Berlinu se bo zvečer odvilo prvo srečanje vodstva konservativne unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD), potem ko so se slednji minuli teden izrekli za pogovore o morebitnem vnovičnem oblikovanju velike koalicije.

Gre za prvi korak v nizu predvidenih srečanj, ki naj bi se intenzivneje nadaljevala šele januarja.

Možnost vnovičnega skupnega vladanja unije in SPD se je v Nemčiji pokazala, ko so propadli uvodni pogovori o sestavi koalicije med CDU, CSU ter liberalci (FDP) in Zelenimi po septembrskih volitvah. Poleg velike koalicije za izhod iz slepe ulice preostanejo le še manjšinska vlada unije ali predčasne volitve.

Pot začetku pogovorov, ki sicer še ne pomenijo začetek koalicijskih pogajanj, je SPD odprla na kongresu minuli teden. Kljub temu je med člani stranke, ki je septembra zabeležila najslabši rezultat po letu 1949, precej razširjen dvom glede vstopa v koalicijo z unijo, v kateri so v 12 letih vladanja kanclerke Angele Merkel preživeli osem let.

Med drugim navajajo, da bi lahko zgolj podpirali manjšinsko vlado, čemur Merklova ni naklonjena. Govora je tudi o t. i. koaliciji sodelovanja. Ta temelji na ideji, da bi stranki v koalicijski pogodbi potrdili zgolj bistvene projekte, nekatera področja pa bi namerno pustili odprta, tudi za morebitno sodelovanje z opozicijo.

Drevišnjega srečanja se bodo poleg voditeljev vseh treh strank - Angele Merkel (CDU), Horsta Seehoferja (CSU) in Martina Schulza (SPD) - udeležili še vodje poslanskih skupin - Andrea Nahles (SPD), Volker Kauder (CDU) in Alexander Dobrindt (CSU).