900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji na obzorju velika koalicija

Deli na:
V Nemčiji na obzorju velika koalicija

Scoialdemokrat Schultz volivcem ni znal ponuditi ničesar, kar bi ga razlikovalo od konzervativcev. - Foto: Reuters

V Berlinu se je danes sestalo vodstvo nemških socialdemokratov (SPD), ki je pričakovano odločilo, da članom stranke na kongresu ta teden predlaga začetek pogovorov s konservativno unijo CDU in CSU o možnosti ponovnega oblikovanja vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Odločitev je bila pričakovana, saj je prvak SPD Martin Schulz v petek po pogovorih pri nemškem predsedniku Franku-Walterju Steinmeierju potrdil, da bo predsedstvu stranke danes predlagal začetek pogovorov s kanclerko Angelo Merkel - a le pogovorov, katerih izid ostaja odprt in še nikakor ne pomenijo privolitve na vstop v vlado. Vsi člani predsedstva so po navedbah dpa danes pritrdili Schulzu, samo nekdanja vodja SPD v deželi Saška-Anhalt Katrin Budde naj bi se pri glasovanju vzdržala.

Še pred dvema tednoma je bila slika drugačna, saj je predsedstvo SPD takrat soglasno zavrnilo možnost ponovne velike koalicije in se izreklo odprto za morebitne predčasne volitve. Tudi v današnjem sklepu sicer predsedstvo izrecno izpostavlja, da ostajajo na mizi vse možnosti - sodelovanje v vladi, podpora manjšinski vladi in tudi nove volitve.

Kot še opozarja dpa, je članstvo SPD razdeljeno in tridnevni kongres stranke, ki se začenja v četrtek, bo zagotovo buren. Še posebej podmladek SPD ostro nasprotuje ponovni črno-rdeči koaliciji. Bi pa naj člani v četrtek potrdili Schulza na čelu stranke, s čimer bi ta tudi dobil mandat za pogovore o morebitnem vstopu v vlado.

SPD je po slabem izidu na septembrskih volitvah bundestaga nemudoma napovedala odhod v opozicijo. Za zgodovinsko nizko podporo na volitvah je večina v stranki okrivila tudi dejstvo, da so bili pred tem štiri leta v koaliciji z močnejšimi konservativci, zato so tudi vnaprej odločno zavrnili morebitno ponovno sodelovanje z Merklovo. Ta je nato po volitvah začela uvodne pogovore o oblikovanju t. i. jamajške koalicije z liberalci (FDP) in Zelenimi, a so ti sredi novembra propadli.

Nemčija se je tako znašla v politični krizi, na voljo pa ima zdaj le tri možnosti: oblikovanje nestabilne manjšinske vlade, proti kateri se je Merklova že jasno izrekla, predčasne volitve, ali pa ponovno sodelovanje CDU/CSU in SPD v vladi. Posledično se je močno okrepil pritisk na SPD, naj znova premisli svojo odločitev o umiku v opozicijo oziroma naj v dobro države privoli v ponovno veliko koalicijo.

Še posebej Schulz temu sprva ni bil naklonjen, a si je kasneje premislil. V SPD sicer tudi poudarjajo, da ima Nemčija vlado, ki opravlja tekoče posle, in da nikakor ne nameravajo hiteti z odločitvijo o morebitnem vstopu v koalicijo. Je pa Schulz v v nedeljo objavljenem intervjuju razkril, da več evropskih voditeljev, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron in grški premier Aleksis Cipras, pritiska nanj, naj vendarle privoli v ponovno koalicijo pod vodstvom Merklove.