ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Moskvi za »Rusijo brez Putina«

Deli na:
V Moskvi za »Rusijo brez Putina«

Foto: Reuters

V Rusiji danes znova potekajo protesti proti domnevnim prevaram med nedavnimi parlamentarnimi volitvami v državi. Tokratni protesti potekajo dva tedna po podobnih množičnih protestnih shodih, na katerih se je samo v Moskvi danes po podatkih oblasti zbralo 29.000 ljudi, medtem ko opozicija poroča o 120.000 udeležencih

Protestniki v Moskvi so se simbolično zbrali na aveniji Saharov, poimenovani po znanem oporečniku, borcu za človekove pravice in Nobelovem nagrajencu Andreju Saharovu. Današnji protesti, h katerim je pozvala opozicija, potekajo ob okrepljenih varnostih ukrepih in pod budnim očesom številnih policistov, ki skupaj z varnostniki pregledujejo protestnike pred vstopom na avenijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah policije se je protestnega shoda udeležilo okoli 29.000 ljudi. Opozicijski politik Vladimir Rižkov, sicer eden od organizatorjev protestov, pa je zatrdil, da se je na ulicah zbralo 120.000 ljudi. Po ocenah dopisnika agencije AFP bi bilo lahko protestnikov okoli 40.000.
 
Današnji protesti, ki so potekali pod geslom "Za pravične volitve", naj bi bili množičnejši od tistih pred dvema tednoma, na katerih naj bi se po podatkih policije zbralo 25.000 ljudi. Organizatorji so sicer takrat poročali o 50.000 udeležencih.
 
Protestov v središču ruske prestolnice so se udeležili številni vidni predstavniki opozicije, med njimi nekdanji finančni minister Aleksej Kudrin, ki ga je predsednik Dmitrij Medvedjev pred meseci odstavil zaradi nestrinjanja z njegovo gospodarsko politiko.
 
Kudrin se je v svojem nastopu pred zbrano množico spričo domnevnih volilnih nepravilnosti zavzel za predčasne parlamentarne volitve. Ob tem je opozoril, da v Rusiji obstaja nevarnost revolucije, če ne bo vzpostavljen dialog med opozicijo in Kremljem, poroča AFP.
 
Kudrin je tudi pozval h korenitim reformam ruskega volilnega sistema še pred 4. marcem, ko naj bi potekale predsedniške volitve, na katerih sedanj premier Vladimir Putin velja za velikega favorita.
 
Opozicijski voditelj Boris Nemcov pa je demonstrante pozval, naj se udeležijo predsedniških volitev in Putinu odvzamejo možnost predsedniške zmage, poroča ameriška tiskovna agencija AP.
 
Množico je nagovoril tudi znani ruski borec za človekove pravice in bloger Aleksej Navalni, ki se je zavzel za "poštene volitve" in obljubil, da bo šlo naslednjič na ulice "milijon ljudi".
 
Nekdanji svetovni šahovski prvak in nasprotnik Kremlja Gari Kasparov pa je pred množico vzklikal "Rusija brez Putina" in pozival proti Putinovemu režimu.
 
Tudi protestniki so na današnjem shodu vzklikali protivladna gesla in zahtevali odstop vodje osrednje volilne komisije Vladimirja Čurova zaradi njegovega domnevno neučinkovitega nadzora parlamentarnih volitev 4. decembra letos. Čurov je nedavno dejal, da so bile volitve, na katerih je zmagala stranka Enotna Rusija, "svobodne in poštene" ter da ima Rusija enega izmed najbolj zanesljivih volilnih sistemov na svetu.
 
K odstopu Čurova je danes pozval tudi svet za človekove pravice pri uradu ruskega predsednika. Svet je med drugim opozoril, da so številne kršitve omajale verodostojnost parlamentarnih volitev, predsednik volilne komisije Čurov pa je po očitkih o poneverbah izgubil vsakršno zaupanje. Zato je svet Čurova pozval k odstopu, poroča dpa.
 
Prvi signal, da bi se tudi Kremelj lahko odrekel Čurovu, je poslal tudi svetovalec predsednika Medvedjeva za človekove pravice Mihail Fedotov, ki je danes dejal, da bo predsednik "nemudoma preučil poročila o kršitvah volilnega zakona".
 
Manjši opozicijski protesti, ki se jih je udeležilo nekaj tisoč ljudi, so sicer danes potekali tudi v Vladivostoku in Habarovsku na ruskem Daljnem vzhodu ter v sibirskih mestih Baranaul, Tomsk, Čita, Irkutsk in Novosibirsk, še poroča AFP.
 
Kljub kritikam volitev in protestom je sicer v sredo že potekalo ustanovno zasedanje dume, spodnjega doma parlamenta, v kateri ima vladajoča Enotna Rusija po novem absolutno, ne pa več ustavne večine. A kot trdi opozicija, bi se Enotna Rusija brez prevar na volitvah 4. decembra odrezala še veliko slabše, kot se je.