ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Moskvi tradicionalna vojaška parada ob dnevu zmage

Deli na:

Na Rdečem trgu v Moskvi je bila danes vojaška parada ob 67. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, na kateri je sodelovalo okoli 14.000 vojakov z vojaško opremo. Dogodka se je udeležil tudi novi ruski predsednik Vladimir Putin, Moskva pa naj bi med slovesnostjo predstavila svojo vojaško moč tudi z letali, raketami in težkim orožjem.

Ob začetku današnje parade je obrambni minister Anatolij Serdjukov ob glasbi vojaškega orkestra pregledal čete, parado pa si je ogledalo tudi ostalo rusko vodstvo na čelu s predsednikom Putinom in njegovim naslednikom na mestu premiera Dmitrijem Medvedjevom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske letalske sile so medtem sporočile, da so po močnem jutranjem deževju vzletela tudi vojaška letala, ki preletavajo nebo ob tovrstnih slovesnostih v ruskem glavnem mestu.

V Rusiji obletnico zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni tradicionalno obeležijo z vojaško parado.

V času druge svetovne vojne med letoma 1941 in 1945 je v tedanji Sovjetski zvezi umrlo okoli 27 milijonov ljudi, kar je največ med vsemi državami.

9. maja 1945 je začela veljati splošna kapitulacija, ki jo je Nemčija podpisala 7. maja v francoskem Reimsu, dan zatem pa še v sovjetskem vrhovnem poveljstvu v Karlshorstu pri Berlinu. V Evropi se je tako uradno končala vojna, ki je prvič v zgodovini prinesla več žrtev med civilisti kot vojaki, holokavst in nepredstavljivo trpljenje milijonov ljudi po svetu. V vojni, ki je trajala šest let in en dan, je sodelovalo 72 držav, zahtevala pa je okoli 60 milijonov smrtnih žrtev.